Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooral jonge volwassenen laten zich nu prikken tegen corona

Vooral jonge volwassenen laten zich nu prikken tegen corona

UTRECHT (ANP) - Vooral mensen van 18 tot en met 35 jaar oud hebben zich in de afgelopen dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit geldt ook voor de gemaakte afspraken voor een eerste prik.

GGD GHOR Nederland ziet een "duidelijke verschuiving" sinds de aankondiging dat mensen een coronatoegangsbewijs nodig hebben om naar bijvoorbeeld restaurants, cafés, bioscopen en theaters te kunnen gaan. "Dit is waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat deze groep zich meer zal willen begeven op plaatsen waar de coronapas straks nodig is", aldus de koepel van GGD'en.

In de afgelopen dagen hebben gemiddeld ruim 14.000 mensen per dag een afspraak gemaakt voor een eerste vaccinatie. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week, toen er dagelijks gemiddeld 8360 eerste afspraken werden genoteerd. Bij 46 procent van die afspraken deze week gaat het om iemand tussen de 18 en 35. Vorige week was dit 38 procent. Bij de 12- tot en met 17-jarigen daalt het percentage juist. Vorige week vormden deze minderjarigen 36 procent van alle afspraken, de afgelopen dagen 27 procent. Het percentage 36-plussers bleef vrijwel gelijk.

Op meerdere vaccinatielocaties kunnen mensen zonder afspraak terecht voor een inenting. Deze week hebben gemiddeld bijna 5500 mensen per dag zo een vaccinatie gekregen, tegen iets meer dan 3500 per dag vorige week. Dat is een stijging van ruim 56 procent.

Bij de 'vrije inloop' is 42 procent tussen de 18 en 35, tegen 36 procent vorige week. Verder is 30 procent minderjarig, tegen 36 procent vorige week. En ook hier blijft het percentage 36-plussers gelijk.

Meer uit Gezond

Inspectie tevreden over drinkwaterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het water dat drinkwaterbedrijven vorig jaar uit de kraan lieten komen bij Nederlanders was van goede kwaliteit, concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Van de ruim 540.000 metingen die werden gedaan om de kwaliteit te toetsen, voldeed het water in 99,9 procent aan alle normen, stelt de inspectie, die zijn bevindingen over 2021 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

2 uur geleden
EMA: herhaalprikken corona ook geschikt voor ongevaccineerden

AMSTERDAM (ANP) - De coronavaccins van Pfizer en Moderna die nu gebruikt worden als herhaalprik, kunnen ook ingezet worden als basisvaccinatie tegen het virus, concludeert de Europese medicijnwaakhond EMA. De vaccins zijn aangepast zodat ze beter werken tegen de omikronvariant van het virus.

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft laag, daalt niet meer

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer. Het aantal bevestigde besmettingen is nu stabiel op een laag niveau.

2 dagen geleden
Patiëntenorganisaties: advies kinderhartchirurgie teleurstellend

HAARLEM (ANP) - Meerdere patiëntenorganisaties voor mensen met een hartaandoening zijn "teleurgesteld" over het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de concentratie van de zorg voor kinderen die een hartoperatie moeten ondergaan. Het voorstel van de NZa om de zorg te verdelen in een noordelijke en zuidelijke regio noemen de organisaties "onwenselijk".

2 dagen geleden
Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij. De Kamer vindt dat nodig omdat een op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leeft soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.

2 dagen geleden
Ook senaat stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts. Een ruime meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, dat was ingediend door D66, VVD, PvdA en GroenLinks.

2 dagen geleden
Medische centra positief over NZa-advies kinderhartchirurgie

LEIDEN/AMSTERDAM (ANP) - De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn blij met de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van die plannen maakte. De NZa stelt een scenario voor waarbinnen de zorg niet alleen in het midden van het land wordt uitgevoerd, maar in een noordelijke en zuidelijke regio verdeeld zou worden.

2 dagen geleden