Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooral Brabantse varkensboeren geven er de brui aan

Vooral Brabantse varkensboeren geven er de brui aan

DEN BOSCH (ANP) - Brabantse boeren maken het meest gebruik van de landelijke subsidieregeling om hun bedrijf op te heffen. Van de 503 varkensboeren die zich hebben aangemeld voor de saneringsregeling, waarmee het kabinet de sector verkleint, komen er 305 uit Noord-Brabant, meldt de provincie. Dat is 60 procent van het totaal.

Vanuit Limburg kwamen 102 aanvragen binnen, uit Oost-Nederland 96. Vooraf werd al verwacht dat Brabantse boeren de kroon zouden spannen. Maar alleen al uit de zuidelijke provincie hebben zich zoveel boeren gemeld als het totale aantal waarop het kabinet vooraf voor het hele land had gerekend. Voor de vrijwillige saneringsregeling is 180 miljoen euro uitgetrokken.

De regeling is bedoeld om geuroverlast tegen te gaan en de leefomgeving in gebieden met veel veehouderijen te verbeteren. Ook de uitstoot van schadelijke stoffen als ammoniak (een verbinding van stikstof en waterstof) daalt erdoor.

Emotioneel besluit

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Landbouw) hoopt dat het kabinet extra zal investeren. "Ik wil dat zo veel mogelijk varkenshouders die zich hebben aangemeld de gelegenheid krijgen om een nieuwe toekomst in te gaan", zegt ze. Spierings noemt het voor boeren "een emotioneel besluit om hun bedrijf te stoppen". Landbouwminister Carola Schouten liet eerder weten "het maximale" te willen doen om boeren te compenseren die vrijwillig hun bedrijf willen beëindigen.

Varkenshouders die zich hebben aangemeld krijgen binnen dertien weken uitsluitsel, zo is de planning. Boeren die aan de criteria voldoen, beginnen in het tweede kwartaal van dit jaar met de afbouw van hun veehouderij. Als er te weinig geld is voor iedere aanvraag, gaan varkenshouderijen die de grootste stankoverlast geven voor.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

2 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

2 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

2 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

3 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

3 uur geleden
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 38-jarige Enid T. voor brandstichting in de Arnhemse De Wiltstraat. Bij de brand kwamen twee vrouwen van 46 en 51 jaar om het leven, zijn twee panden verwoest en raakten vijf andere panden zwaar beschadigd.

4 uur geleden