Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor zwemmer Kamminga zijn de Spelen een bonus

Voor zwemmer Kamminga zijn de Spelen een bonus

TOKIO (ANP) - Zwemmer Arno Kamminga heeft de afgelopen jaren zoveel progressie geboekt op de schoolslag, dat hij op de Olympische Spelen tot de kanshebbers op een medaille behoort. De 25-jarige Kamminga komt zaterdag in actie op de 100 meter, waarop hij met 58,10 seconden de op één na snelste man ter wereld is, en zwemt daarna ook de 200 meter schoolslag.

"Voor mij is het al geslaagd", zegt Kamminga. "Ik heb in de aanloop naar deze Spelen vijf geweldige jaren achter de rug. Nu ga ik keihard knokken voor wat extra's, voor die bonus. Ik kan op beide afstanden een medaille pakken, maar ik zou er ook twee keer naast kunnen grijpen. Het veld ligt zo dicht bij elkaar, het niveau is extreem hoog. Ik moet zorgen dat ik mijn 'ding' doe en dan ben ik afhankelijk van wat de rest doet. Het is mijn doel om hier mijn beste races te zwemmen. Natuurlijk zou ik er goed ziek van zijn als ik het op de Spelen niet goed doe. Maar ik heb een van de mooiste banen ter wereld, ik heb een geweldig leven, ik ga naar de Spelen en dat ik zo ver ben gekomen, is al geweldig. Olympisch kampioen worden is maar voor zo weinig mensen weggelegd. Ik ga daar natuurlijk voor, maar ik ben niet afhankelijk van succes."

Het past allemaal bij de omslag die Kamminga de afgelopen jaren heeft gemaakt. Hij wist zich niet te kwalificeren voor de Spelen van 2016 en ging die zomer op vakantie in plaats van naar Rio de Janeiro. Bij terugkeer zag hij de beelden uit het zwembad. "Toen dacht ik: hoe tof zou het zijn als op de volgende Spelen de mensen naar mij komen kijken." Kamminga was op dat moment een vrij onbekend talent in het Nederlandse zwemmen, iemand die bij zware trainingen al snel begon te klagen.

Recordtijden

"Naast het zwemmen studeerde ik toen ook. Ik deed het beide half. Ik kwam op een punt in mijn leven waarop ik dacht: hier word ik niet blij van, ik moet mijn leven gaan beteren. En juist toen kwam Mark op mijn pad." Onder leiding van zwemcoach Mark Faber ontwikkelde Kamminga zich in een paar jaar tot een schoolslagzwemmer van mondiaal topniveau. "Na 'Rio' heb ik tegen mezelf gezegd: ik ga me een jaar volledig focussen op zwemmen. Als ik het haal, ga ik door. Zo niet, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Nou goed, de rest is geschiedenis."

Kamminga grossiert sindsdien in recordtijden. Keer op keer zwemt hij sneller en die progressie lijkt nog niet voorbij. "Ik ben niet de topsport in gerold omdat ik zoveel talent had, ik heb er keihard voor moeten knokken. Ik ben later begonnen, maar ik ben wel heel bewust begonnen. Dat is nu mijn voordeel. Anderen maken ook stappen, maar de stappen die ik maak, zijn groter dan die van ieder ander." Het moet de komende dagen in het Tokyo Aquatics Centre leiden tot eremetaal.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Bouwmeester ziet kansen op eremetaal groeien

ENOSHIMA (ANP) - Na drie goede races op vrijdag heeft zeilster Marit Bouwmeester zich, na een slechte donderdag, helemaal terug geknokt in het olympisch zeiltoernooi in de Laser Radial-klasse.

41 minuten geleden
Smulders Sisters zijn nu de Bronze Sisters van het BMX'en

TOKIO (ANP) - BMX'ster Laura Smulders had net een treurig verhaal verteld over haar uitschakeling op de Olympische Spelen. Ze hield het kort want zus Merel stond op het punt van start te gaan in de finale. Niet veel later vielen de zussen elkaar in de armen nadat Merel de bronzen medaille had veroverd, dezelfde kleur waarmee Laura na de Spelen van Londen 2012 terugkeerde. Ze gaan in de BMX-wereld nu verder als Bronze Sisters in plaats van de Smulders Sisters. "Dit maakt mijn dag helemaal goed", vertelde de oudste zus, die al jaren geldt als een van de beste BMX'sters van de wereld.

1 uur geleden
Meedoen was ergens belangrijker dan winnen voor judoka Savelkouls

TOKIO (ANP) - Als de olympische gedachte op een Nederlandse sporter in Tokio van toepassing is, dan is het wel judoka Tessie Savelkouls. Ze raakte begin vorig jaar ernstig geblesseerd en haar judoloopbaan leek ten einde. Vorige maand werd echter bekend dat Savelkouls er tóch bij zou zijn op de Spelen.

1 uur geleden
Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

TOKIO (ANP/RTR) - De Russische zwemmer Evgeni Rilov heeft zich na zijn tweede olympische titel in Tokio op de rugslag moeten verweren tegen dopingbeschuldigingen. De nummers 2 en 3 van de finale van de 200 meter, Ryan Murphy en Luke Greenbank, suggereerden dat Rilov vals speelt. Ze vinden dat de Rus eigenlijk helemaal niet in Tokio had mogen zijn vanwege een groot dopingschandaal in Rusland.

1 uur geleden
Coach Emke van roeiers Holland Acht: het klopte voor geen meter

TOKIO (ANP) - Hoofdcoach Mark Emke van de Holland Acht zag bijna verbijsterd toe hoe zijn roeiers in de olympische finale van de Spelen in Tokio niet op snelheid kwamen. De boot kwam na een slechte start maar niet op stoom en bleef hangen op de vijfde plaats.

1 uur geleden
Zeilster Bouwmeester helemaal terug in strijd om medailles

ENOSHIMA (ANP) - Zeilster Marit Bouwmeester heeft zich met een zege en de zevende plaats in respectievelijk de negende en tiende race helemaal terug geknokt in het olympisch zeiltoernooi in de Laser Radial-klasse. Mede door een 26e plaats en een diskwalificatie voor de Deense Anne-Marie Rindom die ruim aan de leiding ging, heeft de Nederlandse olympisch kampioene van Rio 2016 zelfs nog kans om haar titel te prolongeren.

2 uur geleden
Grol zou het liefst vluchten en direct naar huis vliegen

TOKIO (ANP) - Henk Grol stapte na zijn nederlaag op de Olympische Spelen het liefst direct in het vliegtuig richting Amsterdam. Zaterdag rest de Nederlandse judoka's echter nog de teamwedstrijd, waarin uitgerekend Oezbekistan de eerste tegenstander is. Grol werd vrijdag op ontluisterende wijze verslagen door de Oezbeek Bekmurod Oltiboev, die Grol al na 25 seconden op zijn rug had liggen.

2 uur geleden