Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor Zelenski is de oorlog pas voorbij als de Krim is heroverd

Voor Zelenski is de oorlog pas voorbij als de Krim is heroverd

KIEV (ANP/DPA) - Volgens Volodimir Zelenski is de oorlog met Rusland pas geëindigd als het door Moskou in 2014 geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim, aan de Zwarte Zee, is bevrijd. Dat zei de Oekraïense president dinsdag in zijn dagelijkse videoboodschap. "De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven."

En: "Het Zwarte-Zeegebied kan niet veilig zijn zolang de Krim bezet is. Er zal geen stabiele en duurzame vrede zijn in veel landen aan de Middellandse Zee zolang Rusland ons schiereiland als zijn militaire basis kan gebruiken", aldus Zelenski. Hij concludeerde: "Deze Russische oorlog tegen Oekraïne en tegen het hele vrije Europa begon met de Krim en moet eindigen met de Krim. Met zijn bevrijding."

Eerder op dinsdag werden explosies gemeld op een Russische militaire basis op de Krim. De oorzaak was aanvankelijk onduidelijk en de Oekraïense regering ontkende er verantwoordelijk voor te zijn. The New York Times meldde echter dat het Oekraïense leger met een niet nader genoemd wapen de belangrijkste Russische luchtmachtbasis daar heeft aangevallen.

Meer uit Buitenland

Zelenski: twee plaatsen in regio Cherson op Rusland heroverd

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïense troepen hebben de kleine plaatsen Archanchelske en Myroljoebivka in de regio Cherson op Rusland heroverd, meldt president Volodimir Zelenski. De Oekraïense president zei dit toen hij in zijn nachtelijke toespraak specifieke eenheden van de Oekraïense strijdkrachten bedankte voor hun moed en inzet aan het front.

29 minuten geleden
Wapenstilstand Jemen is afgelopen

SANAA (ANP/DPA) - De wapenstilstand in Jemen, die sinds begin april van kracht was en in augustus nog met twee maanden werd verlengd, is zondag afgelopen. Ondanks een forse afname van het geweld zijn de Verenigde Naties er niet in geslaagd het staakt-het-vuren te verlengen.

2 uur geleden
Haïti bevestigt cholerapatiënt en onderzoekt mogelijke gevallen

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - In Haïti is één geval van cholera bevestigd en worden diverse vermoedelijke gevallen onderzocht, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het Caribische land is net twee jaar vrij van cholera. Een nieuwe aanval van de besmettelijke ziekte zou desastreus zijn voor Haïti, dat al kampt met een nagenoeg stilstaande economie en voedsel- en brandstoftekorten.

3 uur geleden
Exitpoll: centrum-rechtse partij wint verkiezingen Bulgarije

SOFIA (ANP/AFP/RTR) - De centrum-rechtse partij GERB van oud-premier Boiko Borisov heeft de Bulgaarse algemene verkiezingen gewonnen. Volgens een exitpoll van Gallup krijgt GERB ongeveer 25 procent van de stemmen, gevolgd door de centristische partij van Kiril Petkov met zo'n 19 procent.

4 uur geleden
Populaire petitie voor Britse verkiezingen verhoogt druk op Truss

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een petitie waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk wint snel aan steun. De petitie heeft nu bijna 400.000 ondertekenaars, aanzienlijk meer dan de 100.000 die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een debat in het parlement. Een datum voor een dergelijk debat is nog niet vastgesteld. Er wachten momenteel veertien petities op een parlementair debat, hoewel deze veruit de meeste handtekeningen heeft.

5 uur geleden
Lula en Bolsonaro brengen stem uit in Braziliaanse verkiezingen

BRASILIA (ANP) - De zittende president Jair Bolsonaro en zijn belangrijkste tegenstander Luiz Inácio Lula da Silva hebben hun stem uitgebracht in de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. De linkse oud-president Lula heeft een grote voorsprong in de peilingen, maar Bolsonaro denkt te zullen winnen.

7 uur geleden
Ook uit Nord Stream 1 lekt geen gas meer

KOPENHAGEN (ANP) - Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 1 lekt geen gas meer. De eigenaar van de leiding, Nord Stream AG, heeft het Deense Energieagentschap gemeld dat de druk stabiel is, schrijft de instantie op Twitter. Dat betekent dat al het gas inmiddels uit de leiding is. Zaterdag meldde het Deense Energieagentschap al dat het lekken van Nord Stream 2 is gestopt.

10 uur geleden