Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor vijfde dag op rij recordaantal coronabesmettingen in India

Voor vijfde dag op rij recordaantal coronabesmettingen in India

NEW DELHI (ANP/RTR) - In India zijn maandag voor de vijfde dag op rij een wereldwijd recordaantal coronabesmettingen geregistreerd. Ook het aantal overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus is nog nooit zo hoog geweest in het land, meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid.

Het afgelopen etmaal testten 352.991 inwoners van India positief op Covid-19. In totaal zijn in het Aziatische land al meer dan 17 miljoen mensen positief getest. Het officiële dodental door de virusuitbraak steeg met 2812 naar 195.123, maar volgens experts ligt het daadwerkelijke aantal sterfgevallen veel hoger.

Volgens critici waren de autoriteiten onvoldoende voorbereid op de tweede golf van coronabesmettingen als gevolg van een gemuteerde variant van het virus en werd onvoldoende vooruitgekeken toen het dagelijkse aantal besmettingen in februari meermaals onder de 10.000 dook. Er werden grote religieuze en politieke bijeenkomsten gehouden.

Overbelaste ziekenhuizen

Het virus verspreidt zich nu in hoog tempo met overbelaste ziekenhuizen tot gevolg. Die zien zich soms genoodzaakt om patiënten weg te sturen omdat er tekorten zijn ontstaan aan bedden en medische zuurstof. Premier Narendra Modi heeft zijn landgenoten opgeroepen zich te laten inenten tegen het coronavirus.

Meerdere landen hebben India al hulp toegezegd. Duitsland stuurt de komende dagen zuurstof en medische hulp naar India, maakte minister Heiko Maas maandag bekend. Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk leveren hulpgoederen.

Vliegverkeer beperkt

De Verenigde Staten beloofden onder meer medische apparatuur, beschermende uitrusting en grondstoffen voor vaccins te sturen. De Amerikaanse autoriteiten spraken in een verklaring niet over het verstrekken van vaccins aan India, iets wat eerder was geopperd door medisch topfunctionaris Anthony Fauci.

Die topadviseur van het Witte Huis zei zondag dat vermoedelijk gekeken zal worden naar het leveren van AstraZeneca-vaccins aan India. De VS heeft tientallen miljoenen doses van dat middel op voorraad, maar gebruikt ze zelf niet.

Steeds meer landen beperken ondertussen ook het vliegverkeer van en naar India. In Nederland gaat maandag om 18.00 uur een vliegverbod in. Dat geldt tot ten minste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan.

Meer uit Buitenland

Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

35 minuten geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

1 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. De burgemeester van Moskou maakt melding van lichte schade aan gebouwen en twee gewonden.

3 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

7 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

12 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

13 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

14 uur geleden