Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor tweede nacht op rij schermutselingen in Jeruzalem

Voor tweede nacht op rij schermutselingen in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP) - In het door Israël bezette Oost-Jeruzalem is het vrijdag voor de tweede avond op rij onrustig met schermutselingen tussen de Israëlische politie en Palestijnen. De gemoederen lopen er hoog op vanwege beperkingen op samenkomsten. Ook zijn veel Palestijnen boos naar aanleiding van eerdere botsingen met de politie en aanvallen door extreemrechtse joden op Palestijnen donderdag.

Ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag hadden volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zeker 105 gewonden tot gevolg. Ongeveer 20 van hen moesten voor behandeling naar een ziekenhuis worden overgebracht. Volgens de Israëlische politie raakte ook een twintigtal agenten gewond.

De geweldsuitbarsting van donderdag begon bij een van de toegangspunten van de ommuurde historische binnenstad nadat de politie de toegang had afgesloten naar plekken waar Palestijnen normaliter samenkomen in de islamitische vastenmaand ramadan. De situatie kwam verder op scherp te staan toen extreemrechtse joden Palestijnen gingen aanvallen en "dood aan de Arabieren" scandeerden.

Nadat het vrijdag overdag rustig was gebleven, braken 's avonds opnieuw schermutselingen uit nadat duizenden gelovigen na het avondgebed de al-Aqsa-Moskee verlieten en oog in oog met gewapende politieagenten kwamen te staan. Bij de onlusten gooiden de gelovigen waterflessen naar de agenten, die op hun beurt flitsgranaten gooiden om de menigte te dwingen zich te verspreiden.

De Verenigde Staten hebben inmiddels laten weten bezorgd te zijn over de situatie in Jeruzalem. De VS veroordeelden daarbij de haat tussen Palestijnen en Israëliërs.

Meer uit Buitenland

Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen op de been om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseert de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur.

44 minuten geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

1 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

1 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

3 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

4 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

6 uur geleden
Passagiersschip op Duitse Main lek en geëvacueerd na rammen steen

KARLSTADT (ANP) - Op de Duitse rivier Main is een passagiersschip lek geraakt nadat het een steen ramde op de rivierbodem. Niemand raakte gewond, maar de hulpdiensten rukten massaal uit voor de evacuatie van de 150 opvarenden. Volgens de politie in Beieren kwam het lek waarschijnlijk door een stuurfout.

6 uur geleden