Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst sinds maart 2017 meerderheid coalitie in peiling

Voor het eerst sinds maart 2017 meerderheid coalitie in peiling

HILVERSUM (ANP) - Voor het eerst sinds de verkiezingen van maart 2017 hebben de partijen die samen een coalitie zouden gaan vormen een meerderheid behaald in een peiling van EenVandaag. De VVD is nu goed voor 41 zetels, een verlies van drie in een maand tijd, aldus een onderzoek van Ipsos en EenVandaag. CDA, D66 en de ChristenUnie boeken echter winst. De vier coalitiepartijen halen samen 78 zetels. Het kabinet-Rutte III is in oktober 2017 aangetreden.

CDA en D66 kregen de afgelopen maand veel media-aandacht door de kwestie van het lijsttrekkerschap en lijken daarvan te profiteren. D66 krijgt er in vergelijking met de vorige peiling vier zetels bij en heeft er nu veertien. Het CDA wint er twee en komt uit op zestien zetels. De ChristenUnie steeg in de peiling één zetel naar zeven.

Bij D66 werd vorige week duidelijk dat Rob Jetten de strijd met Sigrid Kaag niet wil aangaan, waardoor de minister voor Buitenlandse Handel zeker lijkt van het lijsttrekkerschap. Uit een peiling die EenVandaag vorige week deed, bleek dat Kaag een behoorlijke aantrekkingskracht heeft op kiezers van andere partijen. Kiezers van GroenLinks, PvdA en de VVD maken daarom deze maand de overstap naar D66. De VVD verliest ook deels aan het CDA, waar nog niet bekend is wie de lijsttrekker wordt.

Forum voor Democratie verliest deze maand drie zetels en houdt er negen over. De PVV, concurrent voor FVD op rechts, krijgt er twee zetels bij en komt uit op zestien.

Meer uit Politiek

Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

16 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

16 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

20 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

3 dagen geleden