Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst meer vrouwen dan mannen in Europees Parlement

Voor het eerst meer vrouwen dan mannen in Europees Parlement

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft meer vrouwen dan mannen verkozen in het Europees Parlement. De 31 zetels gingen naar zestien vrouwen en vijftien mannen. Dat is voor het eerst.

De Kiesraad heeft alleen bekendgemaakt wie genoeg stemmen hebben gekregen om te zijn verkozen. Of zij uiteindelijk ook echt in het Europees Parlement komen, is aan henzelf. Zo is partijleider Geert Wilders verkozen namens de PVV. Hij stond als lijstduwer op hun kandidatenlijst. Als hij afziet van zijn zetel, gaat die plek naar de eerste reserve van zijn partij. Wilders was in 2014 ook verkozen.

Drie vrouwen zijn dankzij voorkeursstemmen gekozen voor het Europees Parlement. Dit zijn Catarina Cordeiro Vieira en Hedy d'Ancona van GroenLinks-PvdA en Anouk van Brug van de VVD. Zij stonden te laag op de kandidatenlijst om rechtstreeks verkozen te worden, maar halen mensen boven hen in. Als zij de zogenoemde voorkeursdrempel niet hadden gehaald, zouden die drie zetels naar mannen zijn gegaan en zou de man-vrouwverhouding 18-13 zijn geweest.

d'Ancona

Hedy d'Ancona ziet volgens GroenLinks-PvdA af van haar voorkeurszetel. Die plek in het Europees Parlement zou dan naar Thijs Reuten gaan. In dat geval bestaat de Nederlandse delegatie uit zestien mannen en vijftien vrouwen.

De vorige verkiezingen voor het Europees Parlement waren in 2019. Voor de 26 zetels die Nederland toen mocht verdelen, werden veertien mannen en twaalf vrouwen verkozen. Een jaar later kreeg Nederland er drie zetels bij, toen het Verenigd Koninkrijk de EU verliet. Die gingen naar twee mannen en een vrouw. In 2014 waren vijftien mannen en elf vrouwen verkozen, en in 2009 veertien mannen en elf vrouwen.

De eerste zitting van het nieuwe Europees Parlement is van 16 tot 19 juli.

Meer uit Politiek

Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

19 minuten geleden
Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

2 uur geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

2 uur geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

4 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

15 uur geleden
Staatssecretaris: dubbele petten onderwijsbestuurders 'stuitend'

DEN HAAG (ANP) - Belangenverstrengeling in het onderwijs is "ontoelaatbaar", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs). Dat sommige schoolbestuurders bijklussen bij adviesbureaus en daarbij in voorkomende gevallen zichzelf inhuren, noemt zij "stuitend".

21 uur geleden
Schoof brengt kennismakingsbezoek aan zuiderburen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof reist maandag af naar België en Luxemburg om met zijn collega-premiers aldaar kennis te maken. Eerst ontmoet hij de Belgische Eerste Minister Alexander De Croo, waarna hij doorreist naar Luxemburg. Daar schudt hij de hand van premier Luxemburgse premier Luc Frieden.

21 uur geleden