Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd tot commissaris

Voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd tot commissaris

TILBURG (ANP) - Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd tot commissaris. Er werden dit jaar 85 nieuwe commissarissen benoemd en hiervan waren er 47, ofwel 55 procent, vrouw. Dat blijkt uit de Female Board Index 2022 die Mijntje L├╝ckerath, hoogleraar corporate governance aan de Universiteit van Tilburg, voor de zestiende keer heeft opgesteld.

Bij de 89 Nederlandse beursondernemingen ging het percentage vrouwelijke commissarissen dit jaar omhoog van 33 procent naar 38 procent. Het aandeel vrouwelijke bestuurders blijft echter nog steeds achter, en steeg minimaal van 14 procent naar 15 procent. Van de 32 nieuwe bestuurders waren er slechts 5 een vrouw.

Sinds 1 januari 2022 is het wettelijk quotum van kracht van minimaal een derde vrouw, en minimaal een derde man, in de raad van commissarissen bij Nederlandse beursfondsen. Van de 89 beursgenoteerde ondernemingen voldoen 72 bedrijven daaraan, tegen 61 een jaar geleden. Bij 27 ondernemingen wordt het quotum exact gehaald en bij 45 ondernemingen is meer dan een derde van de commissarissen een vrouw.

Bij slechts 27 bedrijven zit een vrouw in de raad van bestuur. De 62 bedrijven zonder vrouwelijke bestuurders hebben dit jaar weer 20 nieuwe mannelijke bestuurders benoemd.

Op dit moment hebben 23 ondernemingen zowel een raad van commissarissen als een raad van bestuur die voor meer dan een derde uit vrouwen bestaat. In 2021 waren dit er nog 16. Wolters Kluwer, DSM, ABN AMRO en Beter Bed vormen de top vier. Daar is de helft van de bestuurders en commissarissen een vrouw. Bij Wolters Kluwer is dat zelfs meer dan de helft. De bedrijven met de minste vrouwelijke bestuurders en commissarissen zijn veelal relatief kleine beursfondsen, waaronder RoodMicrotec, GeoJunxion en Value8.

Meer uit Financieel

Warenhuisketen Macy's schiet omhoog op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse warenhuisketen Macy's werd maandag op Wall Street in een klap bijna 20 procent meer waard na berichten dat het bedrijf wordt overgenomen. Volgens verschillende Amerikaanse media deed een groep investeerders een voorstel om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

1 uur geleden
Studie: Rotterdamse havenbedrijven gehinderd door nieuwe wetten

ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven ervaren belemmeringen door nieuwe milieuwet- en regelgeving en een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor komen de toekomstige resultaten onder zware druk te staan, is een van de conclusies van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Rotterdamse haven is het grootste haven- en industriecomplex van Europa.

2 uur geleden
Modeketen Zara trekt omstreden campagne in na ophef

ARTEIXO (ANP/RTR) - De Spaanse modewinkelketen Zara heeft een omstreden reclamecampagne teruggetrokken waarin mannequins ledematen misten. Dat gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten hadden opgeroepen tot een boycot van het kledingconcern.

2 uur geleden
Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

3 uur geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

5 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

7 uur geleden