Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst in 233 dagen onder 10 graden

Voor het eerst in 233 dagen onder 10 graden

DE BILT (ANP) - Voor het eerst in maanden is de temperatuur in De Bilt blijven steken onder 10 graden. De laatste keer dat dat gebeurde was op 31 maart. De recordreeks met dagen waarop de maximumtemperatuur uitkwam op 10 graden of meer is daarmee na 233 dagen ten einde gekomen, meldt Weeronline.

Het oude record stamde uit 2011 en stond op 228 dagen. Zondag werd dat record al verbroken maar het was de vraag op hoeveel dagen dit jaar zouuitkomen. Tot en met donderdag is het elke dag warmer dan 10 graden geworden, tot vrijdag dus. In De Bilt werd een maximumtemperatuur van 8,5 graden gemeten.

Een reeks van 200 dagen of meer met temperaturen van minimaal 10 graden kwam tot dusver in slechts zestien van de 120 jaar dat in De Bilt gemeten wordt voor. Van die zestien vallen er tien in deze eeuw en slechts zes in de hele twintigste eeuw. Dat zulke lange reeksen met zachte dagen tegenwoordig veel vaker voorkomen dan vroeger is volgens Weeronline volledig toe te schrijven aan klimaatverandering.

Dat het vrijdag voor het eerst na de zomer de hele dag kouder bleef dan 10 graden is ook een record. Het oude record stond op 16 november en stamde uit 2015. Dit sneuvelde maandag al, maar sinds vrijdagmiddag is duidelijk dat het nieuwe record op 20 november staat. Gemiddeld genomen valt de eerste dag na de zomer waarop het kwik onder 10 graden blijft steken, rond 24 oktober.

Meer uit Binnenland

Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

1 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

2 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

2 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

3 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

3 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

3 uur geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

4 uur geleden