Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst gaat vrouw uit Saudi-Arabië naar de ruimte

Voor het eerst gaat vrouw uit Saudi-Arabië naar de ruimte

CAPE CANAVERAL (ANP) - Een vrouw uit Saudi-Arabië gaat zondag naar de ruimte. Dat is een primeur voor dat land. De astronaute, de 34-jarige Rayyanah Barnawi, moet ongeveer anderhalve week in het internationale ruimtestation ISS verblijven. Ze wordt ook de eerste moslima in de ruimte.

Barnawi is een van de bemanningsleden van een commerciële vlucht, georganiseerd door ruimtevaartbedrijf Axiom. Saudi-Arabië heeft twee van de vier plaatsen aan boord gekocht om reclame te maken voor het land. De andere Saudiër aan boord is een man, luchtmachtpiloot Ali Alqarni.

Barnawi en Alqarni worden de eerste Saudi's die het ISS bezoeken. Ze gaan bovendien als twaalfde en dertiende moslims ooit naar de ruimte. In 2007, bij de ruimtevlucht van een Maleisiër, zijn richtlijnen opgesteld voor islamitische astronauten. Die gaan onder meer over de vraag hoe ze moeten bidden richting Mekka terwijl ze met bijna 8 kilometer per seconde rond de aarde vliegen. Elk moment is Mekka dus ergens anders. De fatwa is om daar flexibel mee om te gaan: liefst richting Mekka en anders naar de aarde, maar de intentie is belangrijker dan de precieze richting. Vasten tijdens ramadan kan ook lastig zijn: voor astronauten is het steeds drie kwartier dag en drie kwartier nacht. De oplossing daarvoor: hou de vasttijden aan op de plek van lancering, of haal het vasten na terugkeer op aarde in. Voor Barnawi en Alqarni is die richtlijn niet nodig, want ramadan eindigde ongeveer een maand geleden.

De twee andere astronauten in de vlucht van zondag zijn Peggy Whitson en John Shoffner uit de Verenigde Staten. De raket met de vier ruimtevaarders moet om 23.37 uur Nederlandse tijd worden gelanceerd vanuit Cape Canaveral in Florida. Maandag rond 15.24 uur Nederlandse tijd moeten de nieuwe bezoekers aankomen bij het ISS.

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

1 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

3 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

4 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

5 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

6 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

8 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

8 uur geleden