Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst betoger omgekomen bij protesten Myanmar

Voor het eerst betoger omgekomen bij protesten Myanmar

YANGON (ANP/AFP/RTR) - De onrust in Myanmar heeft het leven gekost aan een betoger. Een jonge vrouw overleed in het ziekenhuis nadat ze was neergeschoten bij een demonstratie in hoofdstad Naypyidaw. Het gaat voor zover bekend om de eerste demonstrant die om het leven komt bij de aanhoudende protesten tegen de staatsgreep.

Demonstrant Mya Thwate Thwate Khaing zou in het hoofd zijn geschoten op 9 februari. Toen begon de politie met rubberen kogels te schieten op demonstranten. Artsen zeggen dat ook met scherp is geschoten en daar zou ook de jonge vrouw het slachtoffer van zijn geworden. Ze was op het moment van haar dood net twintig geworden.

Het neerschieten van de vrouw had al geleid tot grote verontwaardiging onder betogers. Het moment waarop ze in elkaar zakte na te zijn beschoten was vastgelegd op video. Betogers trokken in de dagen daarna met foto's van de neergeschoten tiener door de straten. Ook hingen ze een spandoek met haar beeltenis aan een grote brug in metropool Yangon.

Staatsgreep

De broer van Mya Thwate Thwate Khaing vertelde dat komende zondag een uitvaartplechtigheid worden gehouden. "We zijn er kapot van en kunnen er nu weinig over zeggen", reageerde hij. Ook betogers reageren bedroefd. "Ik ben nu nog vastberadener om de straat op te blijven gaan", zei een 24-jarige demonstrant bij een protestbijeenkomst in Yangon. "Ik maak me geen zorgen over mijn eigen veiligheid."

In Myanmar ontstond grote onrust na de staatsgreep van 1 februari. Toen arresteerde het leger regeringsleider Aung San Suu Kyi. Haar politieke partij had de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen, terwijl een aan het leger gelieerde partij een zware nederlaag leed. De generaals betoogden vervolgens dat er gefraudeerd was. Ze beloven dat ze nieuwe verkiezingen zullen houden.

Veel burgers nemen daar geen genoegen mee. Op demonstraties komen soms tienduizenden mensen af. Ook de internationale druk op het militaire regime groeit. Meerdere westerse landen hebben sancties opgelegd. Het grote buurland India sloot zich donderdag aan bij landen die aandrongen op het het herstel van de democratie.

Meer uit Buitenland

Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

44 minuten geleden
Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

1 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

3 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

4 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

6 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

7 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

8 uur geleden