Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst betoger omgekomen bij protesten Myanmar

Voor het eerst betoger omgekomen bij protesten Myanmar

YANGON (ANP/AFP/RTR) - De onrust in Myanmar heeft het leven gekost aan een betoger. Een jonge vrouw overleed in het ziekenhuis nadat ze was neergeschoten bij een demonstratie in hoofdstad Naypyidaw. Het gaat voor zover bekend om de eerste demonstrant die om het leven komt bij de aanhoudende protesten tegen de staatsgreep.

Demonstrant Mya Thwate Thwate Khaing zou in het hoofd zijn geschoten op 9 februari. Toen begon de politie met rubberen kogels te schieten op demonstranten. Artsen zeggen dat ook met scherp is geschoten en daar zou ook de jonge vrouw het slachtoffer van zijn geworden. Ze was op het moment van haar dood net twintig geworden.

Het neerschieten van de vrouw had al geleid tot grote verontwaardiging onder betogers. Het moment waarop ze in elkaar zakte na te zijn beschoten was vastgelegd op video. Betogers trokken in de dagen daarna met foto's van de neergeschoten tiener door de straten. Ook hingen ze een spandoek met haar beeltenis aan een grote brug in metropool Yangon.

Staatsgreep

De broer van Mya Thwate Thwate Khaing vertelde dat komende zondag een uitvaartplechtigheid worden gehouden. "We zijn er kapot van en kunnen er nu weinig over zeggen", reageerde hij. Ook betogers reageren bedroefd. "Ik ben nu nog vastberadener om de straat op te blijven gaan", zei een 24-jarige demonstrant bij een protestbijeenkomst in Yangon. "Ik maak me geen zorgen over mijn eigen veiligheid."

In Myanmar ontstond grote onrust na de staatsgreep van 1 februari. Toen arresteerde het leger regeringsleider Aung San Suu Kyi. Haar politieke partij had de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen, terwijl een aan het leger gelieerde partij een zware nederlaag leed. De generaals betoogden vervolgens dat er gefraudeerd was. Ze beloven dat ze nieuwe verkiezingen zullen houden.

Veel burgers nemen daar geen genoegen mee. Op demonstraties komen soms tienduizenden mensen af. Ook de internationale druk op het militaire regime groeit. Meerdere westerse landen hebben sancties opgelegd. Het grote buurland India sloot zich donderdag aan bij landen die aandrongen op het het herstel van de democratie.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden