Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor energieverbruikers is Gronings gas geen laatste redmiddel

Voor energieverbruikers is Gronings gas geen laatste redmiddel

AMSTERDAM (ANP) - Grootverbruikers van energie willen dat het kabinet het openhouden van het gasveld in Groningen als reële optie achter de hand houdt als een tekort aan gas in Nederland dreigt. Het kabinet zou daar wat belangenorganisatie VEMW betreft nu al over moeten onderhandelen met omwonenden. "Voor ons is Gronings gas geen allerlaatste redmiddel", zegt voorzitter Hans Grünfeld naar aanleiding van de leveringsstop van Gazprom aan de Nederlandse groothandelaar GasTerra.

Volgens Grünfeld is de stap van Gazprom een nieuwe stap in het afknijpen van Europa van Russisch gas, als represaille voor EU-sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Zakelijke energieverbruikers in Nederland maken zich steeds grotere zorgen om de leveringszekerheid van gas.

"Als er een tekort aan gas ontstaat, dan vind ik dat de regering de mogelijkheid moet hebben het Groningenveld in te zetten. Maar om dat te doen moet het kabinet heel goede afspraken maken met omwonenden, om te voorkomen dat er een crisissituatie ontstaat waarbij daar geen tijd meer voor is", zegt Grünfeld.

Kolencentrales

Vanwege de aardbevingsproblematiek in Groningen wil de regering de gaswinning daar zo snel mogelijk afbouwen naar nul. Door de gascrisis en oorlog in Oekraïne heeft het kabinet het openhouden van het gasveld nooit helemaal uitgesloten, maar altijd benadrukt dat dit een allerlaatste redmiddel is.

Volgens de VEMW is het afsluiten van gas van grote verbruikers bij acute tekorten een paardenmiddel met hoge maatschappelijke kosten. Het is één van de mogelijke ingrepen die de overheid kan doen bij gastekorten. Naast Gronings gas ziet Grünfeld ook een oplossing in het op volle kracht laten draaien van de kolencentrales in Nederland, die nu vanwege de hoge CO2-uitstoot op slechts 35 procent van hun capaciteit mogen draaien.

Tuinders met kassen zien vooral deze winter nieuwe obstakels als duur gas hen opnieuw met hoge kosten opzadelt. De impact van het wegvallen van Gazprom-gas in Nederland had slechts een beperkte invloed op de Europese gasprijzen dinsdag, die met zo’n 4 procent stegen. Doordat in de zomer amper gas nodig is voor de glastuinbouw zijn de directe gevolgen nog niet zo groot, zegt energie-expert Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland. Maar daarna is het de vraag hoe duur het gas is dat in de plaats komt van de 2 miljard kuub Russisch gas die Gazprom niet meer levert. "We hebben al een winter gehad met hoge gasprijzen. Het houdt een keer op voor een bedrijf."

Meer uit Financieel

Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

31 minuten geleden
Turkse lira daalt na herverkiezing president Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.

34 minuten geleden
Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

15 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

19 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

20 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

1 dag geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden