Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor eerst sinds 2018 minder autobranden gemeld

Voor eerst sinds 2018 minder autobranden gemeld

LOOSDRECHT (ANP) - Het aantal autobranden waarvoor via het landelijke P2000-netwerk een alarmering werd verzonden, is afgelopen jaar voor het eerst sinds 2018 gedaald. In 2021 werden er 4750 autobranden gemeld, een daling van 13 procent ten opzichte van 2020 toen er ongeveer 5500 autobranden waren. Dat stelt de website alarmeringen.nl, die de gegevens heeft verzameld.

Niet overal waren er minder autobranden. In de provincie Flevoland steeg het aantal autobranden juist met bijna 30 procent naar 133 stuks. Ook in Drenthe en Friesland vlogen er afgelopen jaar meer auto's in brand, respectievelijk 7,8 en 6,1 procent meer dan een jaar eerder. Noord-Brabant zag de grootste daling van autobranden, met een afname van 21,5 procent tot 763 stuks. De meeste autobranden waren in de provincie Zuid-Holland, waar 1089 auto's vlam vatten.

Opvallend is dat het aantal autobranden in sommige plaatsen enorm toenam. Zo noteerde Hendrik-Ido-Ambacht afgelopen jaar negen autobranden, terwijl er in 2020 maar één auto uitbrandde. Qua absolute stijging spant Assen de kroon, waar het aantal autobranden met 20 toenam naar 37.

In de grote steden vliegen nog altijd de meeste auto's in brand. Amsterdam voert met 259 meldingen de ranglijst aan, gevolgd door Den Haag met 253 meldingen. Daarna volgt Rotterdam met 198 autobranden.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Haagse coalitie maandag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe college in Den Haag wordt komende maandag gepresenteerd. Informateur Arie Slob bevestigt woensdag dat D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK een akkoord hebben bereikt. Dat was dinsdagavond al naar buiten gekomen.

2 minuten geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

8 minuten geleden
Nederlandse film Sweet Dreams dingt mee naar European Film Awards

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

28 minuten geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

1 uur geleden
Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe." Ook de Haagse organisatie Straat Consulaat stelt dat de dagelijkse realiteit haaks staat op de gepresenteerde cijfers.

3 uur geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

7 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

7 uur geleden