Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor derde jaar op rij meer bevingen dan verwacht in Groningen

Voor derde jaar op rij meer bevingen dan verwacht in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Het aantal aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning is voor het derde jaar op rij hoger dan verwacht. Voor het huidige 'gasjaar', dat loopt vanaf oktober 2021 tot en met eind september 2022, was de verwachting dat er zes bevingen zouden zijn met een magnitude boven de 1,5. Maar dat zijn er nu al acht, zo meldt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vrijdag na berichtgeving van de NOS.

Het is niet bekend hoe het kan dat er opnieuw meer aardbevingen zijn dan de modellen van TNO hebben voorspeld, legt de woordvoerder uit. Het SodM wil laten onderzoeken hoe dat zit. Een van de mogelijkheden is dat er een statistische afwijking in de modellen zit.

De woordvoerder onderstreept dat de gaskraan in Groningen niet verder geopend moet worden. "Het is nu al onveilig, het risico is al te hoog." Hiermee doelt het SodM niet alleen op de kans op instortende huizen als gevolg van een zware aardbeving, maar ook op de stress die het de Groningers oplevert.

De provincie Groningen, meerdere Groningse gemeenten, de Veiligheidsregio Groningen en lokale waterschappen willen van politiek Den Haag de garantie dat dit jaar geen extra gas wordt gewonnen. Eerder deze week maakten ze dit kenbaar in een brief, nadat Gasunie Transport Services (GTS) volgens de overheden vorige maand heeft voorgesteld dit jaar toch extra gas te winnen in het gebied. De reden daarvoor is dat de bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens en bedrijven, verdere vertraging heeft opgelopen.

Meer uit Binnenland

DNA-onderzoek in Drentse moordzaak levert weer niks op

ASSEN (ANP) - DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak rondom de Drentse 'kofferbakmoord' heeft opnieuw geen resultaat opgeleverd. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond na berichtgeving in De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden. Eerder deden politie en justitie al een DNA-verwantschapsonderzoek in 2019, dat leverde niks op.

1 uur geleden
Aantal klachten over eindexamens voor het eerst boven 300.000

DEN HAAG (ANP) - Het aantal klachten over de eindexamens voor middelbare scholieren ging op dinsdag voor het eerst voorbij de 300.000. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) meldt op de laatste dag van de eindexamens tot nu toe een recordaantal van 302.000 klachten te hebben ontvangen.

3 uur geleden
Nederland aast op meer en gelijkwaardige samenwerking met Afrika

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil op politiek en economisch vlak de samenwerking met Afrika verbreden en verdiepen. Daarbij moet gelijkwaardigheid meer dan voorheen centraal staan tussen Nederland en de Afrikaanse landen, melden de ministers Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer. Nederland moet wat hun betreft "een aantrekkelijke" handelspartner zijn voor de tientallen Afrikaanse landen.

4 uur geleden
Rechter: noodbevel demonstratie Museumplein in 2021 onrechtmatig

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter van de rechtbank van Amsterdam heeft bepaald dat het noodbevel dat 20 maart 2021 werd afgegeven voor een demonstratie op het Museumplein onrechtmatig was. Dat is besloten in de zaak van een 48-jarige man uit Den Haag, die werd vervolgd omdat hij tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen weigerde het Museumplein te verlaten nadat hiertoe werd opgeroepen en dus geen gehoor heeft gegeven aan het noodbevel. Hij is vrijgesproken. Zijn advocaat deelt de uitspraak van 12 mei omdat het Openbaar Ministerie (OM) volgens de advocaat nu niet meer in hoger beroep kan gaan.

6 uur geleden
Groningse overheden willen dat Groningenveld per oktober sluit

GRONINGEN (ANP) - Het Groningenveld moet per 1 oktober worden gesloten, vinden de overheden in de provincie over het gaswinningsgebied. Alleen met dat besluit laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zien de veiligheid van de inwoners van Groningen voorop te stellen, aldus de provincie, Groningse gemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio.

6 uur geleden
Arnhem vangt tot 380 extra vluchtelingen op

ARNHEM (ANP) - Arnhem gaat 360 tot 380 extra vluchtelingen opvangen. Dit in reactie op de "toenemende asielcrisis in Nederland", aldus de gemeente dinsdag in een persbericht.

7 uur geleden
Ook laatste opgepakte klimaatactivist A12 op vrije voeten

DEN HAAG (ANP) - De laatste klimaatactivist van Extinction Rebellion die nog vastzat na de blokkade van de A12 in Den Haag zaterdag is vrijgelaten. De man werd dinsdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot dat hij niet langer vast hoeft te blijven. Wel moet de man binnenkort voor de rechter verschijnen, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

7 uur geleden