
Voor bewoners BES-eilanden zijn de Kamerverkiezingen heel ver weg
WILLEMSTAD (ANP) - Op 22 november mogen alle kiesgerechtigde Nederlandse bewoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Jarenlang daalden per verkiezing de opkomstpercentages.
De eilanden zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland, maar de verkiezingen voor het Nederlandse parlement leven niet. Zo was het opkomstpercentage van de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 op de eilanden historisch laag, met maar 22,8 procent van de kiesgerechtigden die kwam opdagen op Bonaire. Saba scoorde nog 'relatief hoog' met 50,2 procent.
Veel bewoners voelen afstand met Den Haag. Campagnes zijn een zeldzaamheid, met het bezoek van de Piratenpartij onlangs als een uitzondering. Lijsttrekker Mark van Treuren bezocht Bonaire eind augustus om tijdens verschillende bijeenkomst met potentiële kiezers te praten.
Uitkeringen
De meeste bezoeken uit Den Haag komen van de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, momenteel Alexandra van Huffelen (D66). Zij bezocht sinds haar aanstelling de eilanden zeer regelmatig.
Het meest bijzondere bezoek was eind oktober toen ze, samen minister van Armoede Carola Schouten, op een persconferentie in Kralendijk bekendmaakte dat Nederland het minimumloon en de uitkeringen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba aanzienlijk verhoogt.
Sociaal minimum
Schouten en Van Huffelen zeiden hiermee te reageren op het recent gepubliceerde rapport van de Commissie Thodé. Die stelde vast dat één op de drie bewoners van de eilanden niet rond kan komen, hoewel een groot deel van hen werkt.
De impact van die beslissing kan niet makkelijk overschat worden. Armoede, vooral bij mensen met een baan, is al meer dan een decennium een groot probleem op de eilanden. Er wordt door lokale bestuurders al lang gevraagd om het vaststellen van een sociaal minimum, omdat daarmee het probleem concreet kan worden aangepakt.
'Belangrijke stap'
De eerste drie kabinetten Rutte wilden daar echter niet aan, maar na lang aandringen heeft Den Haag nu wel een duidelijke stap gezet. Behalve een verhoging van het minimumloon en de uitkeringen gaat vanaf januari volgend jaar ook de kinderbijslag met 90 dollar per kind per maand omhoog. Daarnaast is er een subsidie aangekondigd om de kosten van water, internet en energie te drukken.
Van Huffelen sprak van een "heel belangrijke stap om te zorgen dat het leven van iedereen hier op de eilanden beter wordt". Het is de vraag of deze stap van het kabinet-Rutte IV op 22 november ook leidt tot een grotere gang naar de stembussen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
13 uur geleden