Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor basketballer LeBron James is één ding belangrijk: respect

Voor basketballer LeBron James is één ding belangrijk: respect

ORLANDO (ANP) - Van sterspeler LeBron James wordt verwacht dat hij de titel in de NBA in de komende finale tegen Miami Heat na tien jaar terugbrengt naar Los Angeles Lakers. Van een van de grootste basketballers van dit tijdperk wordt echter wel meer verwacht. Bijvoorbeeld dat hij met de winst voor de favoriet een eerbetoon brengt aan het clubicoon Kobe Bryant, die begin dit jaar verongelukte bij een helikoptercrash.

Het is aan de 35-jarige James, oud-speler van Miami, om met de druk om te gaan. "Ik weet dat ik ondanks veel successen nog niet klaar ben", zei hij in aanloop naar de eindstrijd. Hij begint aan zijn tiende NBA-finale, een mijlpaal die slechts drie spelers eerder bereikten. "Als ik een keer stop hoop ik dat ik veel mensen heb geïnspireerd. Daar blijf ik mijn best voor doen. Wat alle kritiek op mijn spel betreft, kan ik slechts Frank Sinatra citeren. I did it my way."

Respect, dat is wat hij hoopt dat er voor hem overblijft. "Dat ik dat krijg van de clubs waar ik heb gespeeld, van de tegenstanders, van het publiek. Dat iedereen straks met waardering terugkijkt op mijn aanwezigheid als speler in de NBA. Aan het einde van de rit is dat het enige dat belangrijk is voor mij; respect."

In 2014 vertrok James bij Miami Heat, waarmee hij twee titels won. Samen met Dwayne Wade en Chris Bosh was hij het hart van het team. In de plannen van Miami zouden de drie de club tien jaar aan de top moeten houden, een tijdperk zoals Chicago Bulls dat in de jaren negentig kende aan de hand van de sterren Michael Jordan, Scottie Pippen en Dennis Rodman. Zover kwam het niet, want James vertrok. Er zijn mensen in Miami die hem dat nog steeds niet hebben vergeven.

Mede door een blessure van James miste LA Lakers vorig seizoen de play-offs. Nu is de formatie dankzij vooral James en Anthony Davis, die voor het eerst in een finale staat, nauwelijks te verslaan. "Maar dat is toch vooral zijn verdienste", verwees Davis naar James. "Hij is de leider, voert het team aan en beslist hoe er wordt gespeeld. Er is er maar één die de controle heeft over de wedstrijd. Dat is LeBron."

Of, zoals Jimmy Butler van Miami Heat het verwoordt: "Het is al jaren hetzelfde liedje. Wie de titel wil winnen moet eerst langs een team dat wordt geleid door LeBron James. We weten wat ons te wachten staat."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

4 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

7 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

8 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

8 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden