Vonnis zaak moordpoging vermoede moordmakelaar Peter R. de Vries
AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank doet maandag uitspraak in de zaak tegen de 28-jarige Krystian M. en twee medeverdachten die betrokken zouden zijn bij een liquidatiepoging in Zeewolde in oktober 2021. M. staat in een andere zaak terecht voor onder meer het aansturen van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
In de Zeewolde-zaak is zestien jaar cel geëist tegen de Pool, maar de kans is heel groot dat de rechtbank een fors lagere straf gaat opleggen, of M. vrijspreekt. Eind vorig jaar meldde de rechtbank er "ernstig rekening mee te houden dat aan deze verdachte geen onvoorwaardelijke vrijheidsstraf of een tot vrijheidsbeneming strekkende maatregel zal worden opgelegd", of dat de straf hoger uit zou komen dan de tijd die hij al in voorarrest zit. M. zit overigens ook in voorarrest voor zijn betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries, dus op vrije voeten zal hij na deze uitspraak niet komen.
M. ontkent iedere betrokkenheid in de Zeewolde-zaak. Het slachtoffer werd op 5 oktober 2021, op klaarlichte dag tussen het winkelend publiek, met een automatisch geweer in zijn been geschoten. Hij raakte zwaargewond. Een motief is niet duidelijk geworden. M. zegt dat hij "erin geluisd is" door verklaringen van een anonieme getuige. Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van M. zijn geweest en van hem ook informatie over de moord op De Vries hebben gekregen. Volgens 5089's verklaringen zou de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi de opdrachtgever zijn van de moord op de misdaadverslaggever. "Die man heeft een goed plan bedacht. Anderen erin gooien, zelf buiten beeld blijven", aldus M. tijdens de behandeling van de zaak.
Naast het geweld in Zeewolde en betrokkenheid bij de moord op De Vries, wordt M. ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. In die strafzaak is recent een celstraf van twaalf jaar tegen hem geëist. De strafeisen in de zaak over de moord op De Vries komen deze week.
Algemeen wordt aangenomen dat de moorden op De Vries en Wiersum te maken hebben met het Marengo-proces, met Taghi als hoofdverdachte. Zij waren de vertrouwenspersoon en advocaat van kroongetuige Nabil B. Ook de broer van B. is vermoord, kort nadat justitie had bekendgemaakt te beschikken over een kroongetuige.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 25 jaar geëist tegen vier mannen die worden verdacht van de moord op de 28-jarige Roshin in Apeldoorn uit eerwraak.
9 uur geledenKEULEN (ANP) - Bij een politieactie van Nederland en Duitsland zijn zeker 23 mensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij een geweldsgolf in Duitsland. Na een drugsconflict in Duitsland zou een gedupeerde bende Nederlandse criminelen hebben ingehuurd om wraak te nemen op zijn rivalen. Dat leidde tot een reeks aanvallen met explosieven en enkele ernstige ontvoeringen, meldt de Europese politiedienst Europol.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - De aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag komen met arrestatiebevelen voor twee leiders van de Taliban. Ze worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in verband met de grootschalige discriminatie van vrouwen en meisjes in het Afghanistan van de Taliban.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stroomstoring die er donderdagochtend voor zorgde dat er veel minder treinverkeer mogelijk was tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal, levert de rest van de dag nog problemen op. Tot 20.00 uur rijden er minder sprinters tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, meldt de NS.
10 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De animatiefilm Wander to Wonder van de Nederlandse regisseur Nina Gantz maakt kans op een Oscar. De film is genomineerd in de categorie beste korte animatiefilm, maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences donderdag bekend.
10 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De korte film I'm Not a Robot van de Nederlandse regisseur Victoria Warmerdam is genomineerd voor een Oscar. De nominaties werden donderdag in Los Angeles bekendgemaakt.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De asielwetten die momenteel in de maak zijn, gaan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) jaarlijks 25 tot 60 miljoen euro extra kosten, schat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). De groep asielzoekers die in het nieuwe stelsel minder rechten krijgt, zal daar naar verwachting vaak tegen in beroep gaan en dat levert de IND extra werk op.
10 uur geleden