Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vonnis in rechtszaken over nepadvertenties op Google en Twitter

Vonnis in rechtszaken over nepadvertenties op Google en Twitter

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam doet woensdag uitspraak in twee zaken die Jort Kelder heeft aangespannen tegen Google en Twitter. De presentator eist dat de techbedrijven stoppen met het verspreiden van misleidende advertenties van malafide bitcoinaanbieders, waarin zijn portret regelmatig werd misbruikt.

De bodemprocedure tegen Google draait om advertenties die lijken op nieuwsberichten en daarmee consumenten misleiden. In 2018 en 2019 werden consumenten daarmee overspoeld. "Het is lang niet altijd duidelijk dat het gaat om nepnieuwsberichten. Alles is erop gericht om mensen door te laten klikken. Google is daarvoor verantwoordelijk", zegt de advocaat van Kelder. Een van de gedupeerden verloor volgens hem 35.000 euro.

Kelder heeft een stichting opgericht en voerde de rechtszaak in maart tegen Google samen met internetondernemer Alexander Klöpping, cabaretier Arjen Lubach en publicist Willem Middelkoop. Ze eisen dat Google malafide adverteerders definitief weert.

Onder controle

Google exploiteert als marktleider de advertentieruimte op 35 miljoen websites en apps. Het bedrijf heeft in de procedure erkend advertenties te hebben verspreid waarin wordt gesuggereerd dat bekende Nederlanders veel geld hebben verdiend aan crypto's. In de meeste gevallen die er vanaf het jaar 2018 doorheen glipten betrof het advertenties met de beeltenis van Kelder. Google zegt dat het probleem nu onder controle is en hard werkt om een schoon advertentienetwerk te bieden.

Kelder spande een soortgelijke zaak aan tegen Twitter, dat gesponsorde tweets van malafide bitcoinaanbieders verspreidde. Op Twitter staan ze bekend als scamtweets of celebrityscam. "Twitter heeft op grote schaal tweets van bedrieglijke accounts tegen betaling in de tijdlijn van gebruikers geplaatst", zegt de advocaat. Twitter zegt uitgebreide maatregelen te hebben genomen tegen de verspreiding van scamtweets.

Meer uit Binnenland

Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

1 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

3 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

5 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

5 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

10 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

11 uur geleden