Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vondst wagengraf uit IJzertijd 'uitzonderlijke klapper'

Vondst wagengraf uit IJzertijd 'uitzonderlijke klapper'

NIJMEGEN (ANP) - De vondst van een wagengraf uit de IJzertijd in de bossen bij Nijmegen in 2018 is een "uitzonderlijke klapper", zegt hoogleraar archeologie NIco Roymans van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Roymans en anderen laten vrijdagmorgen in Museum Het Valkhof in Nijmegen een deel van de vondsten uit het graf zien. "Door deze vondst komen we veel meer te weten over die periode en over de mensen die toen leefden. Er zit nog voor jaren wetenschappelijk werk in."

Het graf werd in 2018 toevallig gevonden in de Hatertse en Overasseltse Vennen, een natuurgebied bij Nijmegen. Verzamelaars die met een metaaldetector op zoek waren naar resten uit de Tweede Wereldoorlog troffen in hun ogen "oud ijzer" aan. Ze gaven de spullen weg aan een amateurarcheoloog, die dat zoals verplicht meldde bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De volgende dag al stond de dienst met enkele wetenschappers op de stoep om de spullen op te halen.

In het graf zijn de resten gevonden van een tweewielige strijdwagen, wapens, vaatwerk en een paardentuig. "Het vertelt ons heel veel over de man die hier begraven is, waarschijnlijk een Kelt van hoog aanzien. Ook kunnen we zijn netwerk ontrafelen en zijn internationale contacten. We zijn er heel erg blij mee", aldus Roymans.

Ongeveer de helft van de aangetroffen spullen is nu schoongemaakt. De rest ligt nog in het laboratorium voor onderzoek. De grafinhoud zal op termijn te zien zijn in Museum Het Valkhof.

Meer uit Binnenland

Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

1 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

4 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

4 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

4 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

4 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

6 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

7 uur geleden