Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen wil grondstoffenclub met VS als wapen tegen China

Von der Leyen wil grondstoffenclub met VS als wapen tegen China

BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen stelt de oprichting voor van een "grondstoffenclub" met de Verenigde Staten om het monopolie van China op grondstoffen die het Westen nodig heeft voor de groene transitie te doorbreken. Tegelijk stelt ze dat de EU haar regels voor staatssteun "voor enkele jaren" moet versoepelen om Europese overheidsinvesteringen in de verduurzaming van de economie te vergemakkelijken.

Ze schrijft dat in een brief aan de 27 EU-leiders die donderdag in Brussel bijeen zijn. Von der Leyen stelt een vierpuntenplan voor om te zorgen dat ondanks de hoge energieprijzen en de onzekerheden rond de oorlog in Oekraïne de beoogde verduurzaming in Europa niet in gevaar komt. De EU heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Volgens Von der Leyen moet de inzet van hernieuwbare energiebronnen worden opgevoerd. Ze vindt ook dat er meer Europees geld nodig is om landen die onvoldoende financiële draagkracht hebben te helpen met een snellere overgang naar een schonere economie.

Hoe Europa het hoofd moet bieden aan de huidige economische uitdagingen staat hoog op de agenda van de EU-top. De hoge energieprijzen ondermijnen de Europese concurrentiekracht op het wereldtoneel, schrijft de commissievoorzitter, en veel bedrijven zijn gedwongen hun toekomstige investeringsbeslissingen te heroverwegen. Brussel is bezorgd dat veel ondernemingen hun activiteiten zullen verplaatsen naar buiten de EU, wat gevolgen zou kunnen hebben voor hele toeleveringsketens.

Meedenken Rutte

Premier Mark Rutte wil graag meedenken over hoe Europese bedrijven sneller geld krijgen uitgekeerd uit bestaande Europese fondsen voor groene en tech-projecten maar blijft "terughoudend" als het om meer, nieuwe subsidies gaat. "We moeten geen nieuw geld zoeken, maar kijken binnen de zevenjaarsbegroting en wat er in potjes zit", reageerde hij in Brussel op de brief. Volgens de premier is het wel "heel sterk" dat Von der Leyen "de EU neerzet als een continent met zelfvertrouwen, ook in relatie tot de VS".

De relatie met Washington is momenteel gespannen omdat de Amerikaanse regering heeft besloten te investeren in verduurzaming in de eigen industrie door middel van belastingvoordelen en subsidies. De zogeheten Inflation Reduction Act (IRA) waarin dit is geregeld en die in januari ingaat geeft de Amerikaanse industrie volgens de EU een concurrentievoordeel. Om een handelsconflict te voorkomen zijn de EU en de VS al een tijdje in gesprek over een oplossing. Volgens Rutte lijken de VS "bereid om de Europese zorgen over IRA een plek te geven".

Meer uit Financieel

Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement. Op het vlak van klimaat en mensenrechten zou het moederbedrijf van merken als Knorr, Dove en Persil tekortschieten, klonk het op de aandeelhoudersvergadering.

42 minuten geleden
Starbucks hard onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Starbucks ging woensdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De koffieketen zag de verkopen in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis afnemen. Vooral in China liep de omzet hard terug. Volgens financieel topvrouw Rachel Ruggeri merkt Starbucks dat consumenten over de hele wereld het zuiniger aan doen. De koffieketen verlaagde ook zijn vooruitzichten voor de rest van het boekjaar. Het aandeel werd daarop 15 procent lager gezet.

53 minuten geleden
J&J wil zaak kankerverwekkend babypoeder voor 11 miljard schikken

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Medisch concern Johnson & Johnson (J&J) wil een slepende rechtszaak over een mogelijk kankerverwekkend babypoeder en andere talkproducten schikken voor 11 miljard dollar (10,3 miljard euro). Dat is 2,1 miljard dollar meer dan het bedrijf vorig jaar bood. Het gaat om tienduizenden claims.

1 uur geleden
Hoogeveen krijgt eerste nieuwbouw met verwarming op waterstof

HOOGEVEEN (ANP) - Netbeheerder RENDO mag waterstof gebruiken om nieuwbouwwoningen in Hoogeveen (Drenthe) te verwarmen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een proef van minimaal vijftien jaar en het is volgens de toezichthouder de eerste keer dat waterstof in de nieuwbouw wordt gebruikt.

1 uur geleden
Britse toezichthouder onderzoekt OnlyFans om leeftijdsverificatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom is een onderzoek gestart naar het erotische onlineplatform OnlyFans. De waakhond vraagt zich af of OnlyFans genoeg doet om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot pornografisch materiaal op het platform.

2 uur geleden
Verkoop warmtepompen in de woningbouw stagneert

NAARDEN (ANP) - De verkoop van warmtepompen stagneert. Relatief lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet belemmeren de groei die voor de energietransitie nodig is, stelt de Vereniging Warmtepompen.

2 uur geleden
Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet. "We investeren selectief in energie en richten ons op het leveren van waarde uit onze energieportfolio, waarvoor we moeilijke keuzes moeten maken", laat Shell weten.

3 uur geleden