Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen waarschuwt Orbán voor sussen en toegeven aan Poetin

Von der Leyen waarschuwt Orbán voor sussen en toegeven aan Poetin

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán moet de Russische president Vladimir Poetin niet willen paaien, vindt EU-kopstuk Ursula von der Leyen. Ze waarschuwt Orbán, die Poetin tot afgrijzen van EU-leiders wil bezoeken, voor "appeasement", de beruchte toegevingspolitiek van de toenmalige Britse premier jegens Adolf Hitler.

Orbáns bezoek aan het Kremlin wekt veel verontwaardiging, omdat een ontmoeting met de man achter de Russische invasie van Oekraïne voor nagenoeg de hele EU tot nader order taboe is. De woede is des te groter nu Hongarije sinds maandag voor een halfjaar voorzitter is van de EU-landen. EU-leiders haastten zich daarom om te onderstrepen dat de Hongaarse premier in Moskou niet namens de EU optreedt.

"Appeasement zal Poetin niet stoppen", schrijft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op X naar aanleiding van de omstreden visite. "Alleen eensgezindheid en vastberadenheid zullen de weg naar een alomvattende, rechtvaardige en bestendige vrede in Oekraïne effenen."

De Groenen in het Europees Parlement vragen Von der Leyen en haar collega-voorzitters van de raad van regeringsleiders en het parlement om in te grijpen. Een EU-voorzitter kan dit niet maken, vinden ze. "Het bezoek van de premier van Hongarije aan Moskou is een duidelijke inbreuk op het beginsel van loyale samenwerking dat is vastgelegd in het Europees verdrag", schrijven fractieleiders Bas Eickhout en Terry Reintke aan Von der Leyen, Charles Michel en Roberta Metsola. "We vragen u om alle instrumenten te gebruiken waarover u beschikt om dit te beletten."

Meer uit Buitenland

ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

30 minuten geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

42 minuten geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

47 minuten geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

2 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

2 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

3 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

3 uur geleden