Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

Von der Leyen vertrok geen spier en probeerde journalisten te begroeten. Dat kwam haar prompt op het verwijt te staan dat ze de beschuldigingen weglachte. De jonge vrouw werd uiteindelijk door bewakers weggevoerd.

GroenLinkser Bas Eickhout, boegbeeld van de Europese Groenen in deze verkiezingen, kijkt niet op van het protest. "Er zijn gewoon veel mensen echt boos op haar. Ik moet ook eerlijk toegeven dat Von der Leyen wel heel erg vanaf het begin zonder voorwaarden Israël heeft gesteund. Dit laat zien dat dat niet heel handig was."

Rivalen

Von der Leyen lijkt het voornaamste mikpunt voor de andere kandidaten te worden. Zij maakt eigenlijk als enige van hen kans om ook na de Europese verkiezingen de Europese Commissie te leiden. Rivalen van links en rechts proberen haar naar hun kant te trekken.

Maandagavond gaan acht Europese lijsttrekkers voor het eerst met elkaar in debat, in aanloop naar de verkiezingen van begin juni. Nederlanders kunnen niet op deze boegbeelden van de Europese 'politieke families' van bijvoorbeeld de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen stemmen. Op Eickhout na dan, omdat hij ook nationaal lijsttrekker is van GroenLinks-PvdA.

Meer uit Binnenland

Rechter veroordeelt UvA-demonstrant tot twee maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter in Amsterdam heeft UvA-demonstrant Toby B. (22) veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk om geweld tegen de politie. Hij is de enige verdachte die donderdag is veroordeeld van de drie die terechtstonden. De rechter sprak de 33-jarige Hamza A. vrij en stelde de zaak tegen Simeon H. (29) uit.

10 minuten geleden
Betogers moeten bezette pand Universiteit Leiden verlaten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse betogers die sinds donderdagmiddag een pand bezetten van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag moeten daar om 19.30 uur uit, bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Wat er gebeurt als de demonstranten daar niet naar luisteren is niet bekend.

12 minuten geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter in Amsterdam heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was - zoals het Openbaar Ministerie stelt - die met stenen heeft gegooid naar de mobiele eenheid.

2 uur geleden
Universiteit: colleges bezet pand afgelast, mensen naar buiten

DEN HAAG (ANP) - Alle colleges in het donderdag bezette pand van de Universiteit Leiden in Den Haag zijn afgelast. Iedereen die in het gebouw is, heeft het verzoek gekregen naar buiten te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Een verslaggever van het ANP ziet tientallen studenten naar buiten komen.

3 uur geleden
Advocaat aangehouden UvA-demonstrant wil uitstel van proces

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van de 22-jarige Toby B., die zich moet verantwoorden voor geweld tegen de politie tijdens het protest bij de Universiteit van Amsterdam, wil uitstel van het proces. Dat zei ze aan het begin van de snelrechtzitting bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens de raadsvrouw is de zaak te ingewikkeld voor snelrecht en is meer onderzoek nodig.

4 uur geleden
Honderden bij pro-Palestijnse betoging Rotterdam Centraal

ROTTERDAM (ANP) - Honderden mensen staan op het plein voor Rotterdam Centraal voor een pro-Palestijnse betoging, ziet een verslaggever van het ANP. Er worden leuzen geroepen en mensen hebben Palestijnse vlaggen. De sfeer is rustig.

4 uur geleden
Betogers bezetten pand Universiteit Leiden in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse betogers hebben een gebouw van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag bezet omdat de universiteit zich volgens hen niet aan een afspraak heeft gehouden. De UL schreef eerder op X om vrijdag "concrete stappen" bekend te maken in de banden met Israëlische universiteiten. Volgens een woordvoerder van de betogers was de afspraak dat de universiteit donderdag al met een concrete verklaring zou komen.

4 uur geleden