Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen 'vol vertrouwen' over EU-commissaris rechtsstaat

Von der Leyen 'vol vertrouwen' over EU-commissaris rechtsstaat

BRUSSEL (ANP) - EU-commissaris Věra Jourová , verantwoordelijk voor Transparantie en Waarden in het dagelijks EU-bestuur, heeft het "volste vertrouwen" van haar baas Ursula von der Leyen. De Europese Commissie zal "zeer binnenkort" antwoorden op een brief van de Hongaarse premier Viktor Orbán waarin hij eist dat Von der Leyen haar Tsjechische vicevoorzitter ontslaat, aldus een woordvoerder. Orbán is woedend omdat Jourová heeft gezegd dat in Hongarije "een zieke democratie wordt gebouwd" en wil niets meer van haar weten.

Volgens de woordvoerder is de positie van de commissie over de situatie in Hongarije "wel bekend" en zal dat woensdag nog eens benadrukt worden als Jourová en commissaris Didier Reynders (Justitie) voor het eerst rapporten presenteren over de rechtsstaat in alle EU-landen. Moeilijke onderwerpen moeten bespreekbaar zijn, zei de woordvoerder. "Onze deuren staan altijd open voor dialoog".

Orbán schrijft in zijn brief dat Jourová ook het Hongaarse volk heeft beledigd. In een interview zegt ze dat Hongaren niet in de positie verkeren om een onafhankelijke mening te vormen. De verklaringen van de Tsjechische zijn een "rechtstreekse politieke aanval op de democratisch gekozen Hongaarse regering" en in tegenspraak met de rol van de commissie als "neutrale en objectieve instelling", aldus Orbán.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

1 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

1 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

2 uur geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

2 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

4 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

5 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

6 uur geleden