Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen: Rusland wil internationale orde aantasten

Von der Leyen: Rusland wil internationale orde aantasten

MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens is een "flagrante poging om de regels van de internationale orde te herschrijven". Die beschuldiging uitte Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zaterdag in een speech op een internationale veiligheidsconferentie in München.

Volgens de EU-baas verkiest Moskou net als China het "recht van de sterkste" boven de rechtsstaat. Ook zou Rusland een voorkeur hebben voor "intimidatie in plaats van zelfbeschikking", aldus Von der Leyen.

In München is de crisis in Oekraïne drie dagen lang het voornaamste thema. Volgens de Verenigde Staten staat Rusland op het punt het land binnen te vallen, maar Moskou ontkent dat. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris overlegt zaterdag met de Oekraïense president Volodimir Zelenski over de situatie.

Door de opgelopen spanningen is het geweld tussen de pro-Russische rebellen en het regeringsleger in het oosten van Oekraïne recent flink toegenomen.

Meer uit Buitenland

Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

24 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

59 minuten geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

1 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

2 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

7 uur geleden
Hoge functionaris: Israël valt waarschijnlijk pas na Pesach aan

WASHINGTON (ANP) - Het is onwaarschijnlijk dat Israël een aanval op Iran zal uitvoeren voor het Pesach-feest begint, vertelt een hoge Amerikaanse functionaris aan ABC News. De kans op een aanval zou groter zijn na de viering. Wel zegt hij dat dit altijd nog kan veranderen.

7 uur geleden