Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen roept op tot compromis over asielbeleid

Von der Leyen roept op tot compromis over asielbeleid

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen moeten bereid zijn compromissen te sluiten als het gaat om de aanpak van de migranten- en vluchtelingenstromen in de EU. "Dan kunnen we, zonder onze principes overboord te zetten, een oplossing vinden. De beelden uit kamp Moria tonen pijnlijk aan dat Europa samen moet handelen", zei Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar eerste grote beleidstoespraak in Brussel over het afgebrande vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.

Het dagelijks EU-bestuur komt volgende week met nieuwe voorstellen voor de hervorming van het Europese asiel- en migratiebeleid. Onderhandelingen daarover zitten al jaren muurvast. In de nieuwe voorstellen staan volgens Von der Leyen een "menswaardiger en fatsoenlijker aanpak" centraal.

In de huidige wetgeving moeten asielzoekers hun asielaanvraag indienen in het EU-land waar ze het eerst binnenkomen. Door de migranten- en vluchtelingenstromen via de Middellandse Zee ligt de migratiedruk door deze regel onevenredig bij de zuidelijke lidstaten. Herverdeling van asielzoekers over de andere lidstaten is nooit van de grond gekomen.

Europa moet van de zogeheten Dublin-regels af, vindt de commissie. "We zullen die vervangen door een nieuw systeem" met "een gedeelde aanpak van asiel en terugkeer" en "een nieuw, krachtig solidariteitsmechanisme", zei Von der Leyen in het Europees Parlement.

Meer uit Buitenland

Tientallen aanhoudingen bij Italiaanse actie tegen 'Ndrangheta

ROME (ANP) - In Italië zijn 52 mensen aangehouden bij een landelijke politie-actie tegen de misdaadorganisatie 'Ndrangheta. Ze worden volgens het Italiaanse persbureau ANSA beschuldigd van het vormen van een gewelddadige criminele organisatie die gericht is op drugshandel.

23 minuten geleden
Oud-president CAR Bozizé bij verstek veroordeeld tot levenslang

BANGUI (ANP/AFP) - De voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek François Bozizé is bij verstek veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Hij is schuldig bevonden aan samenspanning en rebellie. Zijn twee zoons en twintig medeverdachten kregen dezelfde straf. Ook zij waren daarvoor niet in de rechtbank aanwezig.

47 minuten geleden
Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

1 uur geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA/RTR) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De rechts-nationalistische politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd. De politieke partij heeft alle beschuldigingen ontkend.

2 uur geleden
Kyiv: Russische 'energieterreur' voor winter is nu al begonnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal zegt dat Rusland weer is begonnen met het systematisch aanvallen van de Oekraïense energievoorzieningen. Maar volgens Sjmyhal is de Oekraïense luchtafweer dit jaar een stuk beter voorbereid op de "energieterreur" dan vorige winter.

2 uur geleden
Separatisten: Azerbeidzjan omsingelt stad in Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Azerbeidzjaanse soldaten zouden aan de rand van Stepanakert, de regiohoofdstad van Nagorno-Karabach, staan. Dat beweren de Armeense separatisten die het daar voor het zeggen hebben. Volgens een woordvoerder verstoppen inwoners zich in kelders.

2 uur geleden
Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

HANGZHOU (ANP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

3 uur geleden