Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen roept op tot compromis over asielbeleid

Von der Leyen roept op tot compromis over asielbeleid

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen moeten bereid zijn compromissen te sluiten als het gaat om de aanpak van de migranten- en vluchtelingenstromen in de EU. "Dan kunnen we, zonder onze principes overboord te zetten, een oplossing vinden. De beelden uit kamp Moria tonen pijnlijk aan dat Europa samen moet handelen", zei Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar eerste grote beleidstoespraak in Brussel over het afgebrande vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.

Het dagelijks EU-bestuur komt volgende week met nieuwe voorstellen voor de hervorming van het Europese asiel- en migratiebeleid. Onderhandelingen daarover zitten al jaren muurvast. In de nieuwe voorstellen staan volgens Von der Leyen een "menswaardiger en fatsoenlijker aanpak" centraal.

In de huidige wetgeving moeten asielzoekers hun asielaanvraag indienen in het EU-land waar ze het eerst binnenkomen. Door de migranten- en vluchtelingenstromen via de Middellandse Zee ligt de migratiedruk door deze regel onevenredig bij de zuidelijke lidstaten. Herverdeling van asielzoekers over de andere lidstaten is nooit van de grond gekomen.

Europa moet van de zogeheten Dublin-regels af, vindt de commissie. "We zullen die vervangen door een nieuw systeem" met "een gedeelde aanpak van asiel en terugkeer" en "een nieuw, krachtig solidariteitsmechanisme", zei Von der Leyen in het Europees Parlement.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Porjus 4 maanden geleden
Hoeveel asielzoekers zijn er opgevangen en gehuisvest is de kantoren van de EU in Brussel en Straatsburg, of is de overlast alleen voor het gewone volk, en mag onze politieke elite daar absoluut geen last van hebben?
bung 86 4 maanden geleden
niet kletsen--grenzen dicht. hoe eenvoudig kan het zijn en beginnen met uitgeprocedeerde uit te zetten.

Meer uit Buitenland

‘Geheime dienst beschermt kinderen Trump nog zes maanden’

WASHINGTON (ANP) - De kinderen van Donald Trump worden de komende zes maanden waarschijnlijk nog beveiligd door de Amerikaanse geheime dienst. Trump heeft kort voor zijn vertrek als president nog een opdracht daartoe ondertekend, meldt nieuwszender CNN op gezag van een hooggeplaatste functionaris.

1 uur geleden
'Nieuwe procedure voor overdracht nucleaire codes Trump'

WASHINGTON (ANP) - De afwezigheid van Donald Trump bij de beëdiging van zijn opvolger zorgde woensdag ook voor een probleem met de overdracht van de nucleaire codes. De koffer waarmee overal groen licht kan worden gegeven voor een aanval met kernwapens moet constant in de buurt van de president zijn. Daarom moest volgens NBC News een speciale procedure worden bedacht.

1 uur geleden
QAnon-aanhangers teleurgesteld na inauguratie Biden

NEW YORK (ANP) - Veel volgelingen van de QAnon-beweging lijken woensdag bedrogen uit zijn gekomen. Die dag had de "Great Awakening" moeten worden waarop Democratische leiders zouden worden gearresteerd wegens het runnen van een pedofielennetwerk, maar er gebeurde niets. Joe Biden werd gewoon als president beëdigd en Donald Trump kreeg geen tweede termijn, aldus The New York Times.

1 uur geleden
Britten tellen ruim 1800 coronadoden op een dag: nieuw record

LONDEN (ANP) - De Britten hebben met 1820 coronadoden binnen een etmaal een nieuw record. De Britse premier Boris Johnson sprak over verschrikkelijke cijfers. En hij waarschuwde voor een nog ergere situatie. Er komt nog meer, zei hij in een videoboodschap, verwijzend naar de uiterst besmettelijke virusmutant die zich zeer snel verspreidt.

2 uur geleden
Wereldleiders feliciteren nieuwe president Biden

WASHINGTON (ANP) - Wereldleiders reageren massaal op het aantreden van hun nieuwe collega Joe Biden. De leiders van buurlanden Canada en Mexico en van veel Europese landen waren er snel bij om de nieuwe president van de Verenigde Staten te feliciteren. Premier Mark Rutte reageerde namens Nederland.

2 uur geleden
Vicepresident Harris en man zwaaien voorganger Pence en vrouw uit

WASHINGTON (ANP) - De nieuwe vicepresident Harris en echtgenoot hebben haar voorganger Pence en diens vrouw uitgezwaaid. Ze namen afscheid op de trappen van het parlementsgebouw Capitool, waar Harris en president Biden kort daarvoor waren beëdigd. Het echtpaar Pence reed vervolgens weg.

2 uur geleden
Biden in presidentiële tweet: direct hulp aan gezinnen VS

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden heeft in zijn eerste twitterbericht als Amerikaanse president "onmiddellijke hulp" beloofd aan Amerikaanse families. Veel gezinnen in de VS hebben hun werk verloren door de coronacrisis of hebben te maken met ziekte en sterfgevallen als gevolg van de pandemie.

2 uur geleden