Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen prijst vrouw Zelenski voor moed en hoop

Von der Leyen prijst vrouw Zelenski voor moed en hoop

STRAATSBURG (ANP) - Het Oekraïense volk staat sterk omdat mensen als president Volodimir Zelenski, zijn echtgenote en hun kinderen na de Russische invasie in Kiev zijn gebleven "om weerstand te bieden aan het meedogenloze gezicht van het kwaad". "Jullie hebben het volk moed en hoop gegeven", zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement in Straatsburg tegen Olena Zelenska. De echtgenote van de Oekraïense president Volodimir Zelenski was als eregast aanwezig tijdens de jaarlijkse zogeheten Staat van de Unie-toespraak.

"Het vergt immense moed om je te verzetten tegen president Poetin", stelde Von der Leyen. "Die moed loont. Wij bedanken jullie daarvoor." Voor de gelegenheid was ze gekleed in een blauw-gele combinatie, de kleuren van de vlag van Oekraïne; Zelenska in het wit van de onschuld. Von der Leyen sprak van "een natie van helden".

De EU trekt 100 miljoen euro uit om kinderen in Oekraïne te helpen in het nieuwe schooljaar, maakte de Duitse bekend. "Een half miljoen kinderen gaan in de EU naar school. Maar heel veel kinderen die in Oekraïne zijn achtergebleven hebben geen klaslokaal om naartoe te gaan. De toekomst van Oekraïne begint in de scholen."

Noodpakket

"Ik heb gehoord dat ouders hun kinderen niet alleen met een broodtrommel maar ook met een noodpakket naar school sturen", zei Von der Leyen, zelf moeder van zeven kinderen. Een noodpakket met extra kleren en pleisters bijvoorbeeld. "Kunt u zich dat voorstellen? Je weet niet zeker of je je kind aan het eind van de dag terugziet."

Von der Leyen maakte ook bekend dat ze woensdag naar Kiev zal reizen voor een ontmoeting met president Zelenski. De toespraak in het parlement werd rechtstreeks in het Oekraïens getolkt, als enige niet EU-taal.

Meer uit Buitenland

Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

6 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

6 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

7 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

9 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

10 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

10 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

12 uur geleden