Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen prijst vrouw Zelenski voor moed en hoop

Von der Leyen prijst vrouw Zelenski voor moed en hoop

STRAATSBURG (ANP) - Het Oekraïense volk staat sterk omdat mensen als president Volodimir Zelenski, zijn echtgenote en hun kinderen na de Russische invasie in Kiev zijn gebleven "om weerstand te bieden aan het meedogenloze gezicht van het kwaad". "Jullie hebben het volk moed en hoop gegeven", zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement in Straatsburg tegen Olena Zelenska. De echtgenote van de Oekraïense president Volodimir Zelenski was als eregast aanwezig tijdens de jaarlijkse zogeheten Staat van de Unie-toespraak.

"Het vergt immense moed om je te verzetten tegen president Poetin", stelde Von der Leyen. "Die moed loont. Wij bedanken jullie daarvoor." Voor de gelegenheid was ze gekleed in een blauw-gele combinatie, de kleuren van de vlag van Oekraïne; Zelenska in het wit van de onschuld. Von der Leyen sprak van "een natie van helden".

De EU trekt 100 miljoen euro uit om kinderen in Oekraïne te helpen in het nieuwe schooljaar, maakte de Duitse bekend. "Een half miljoen kinderen gaan in de EU naar school. Maar heel veel kinderen die in Oekraïne zijn achtergebleven hebben geen klaslokaal om naartoe te gaan. De toekomst van Oekraïne begint in de scholen."

Noodpakket

"Ik heb gehoord dat ouders hun kinderen niet alleen met een broodtrommel maar ook met een noodpakket naar school sturen", zei Von der Leyen, zelf moeder van zeven kinderen. Een noodpakket met extra kleren en pleisters bijvoorbeeld. "Kunt u zich dat voorstellen? Je weet niet zeker of je je kind aan het eind van de dag terugziet."

Von der Leyen maakte ook bekend dat ze woensdag naar Kiev zal reizen voor een ontmoeting met president Zelenski. De toespraak in het parlement werd rechtstreeks in het Oekraïens getolkt, als enige niet EU-taal.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

1 uur geleden
Sunak: strengste rookbeleid lukt niet meer voor de verkiezingen

LONDEN (ANP/RTR) - De wet die op termijn de verkoop van tabak in het Verenigd Koninkrijk volledig verbiedt, komt er niet voor de aankomende verkiezingen. Dat heeft premier Rishi Sunak toegegeven. Dat is teleurstellend voor de premier. Hij staat er in de peilingen slecht voor en dit verbod moest een van de wapenfeiten van zijn huidige kabinet worden.

1 uur geleden
Ziekenhuis meldt dat het iets beter gaat met neergeschoten Fico

BANSKA BYSTRICA (ANP/AFP) - Het gaat "iets beter" met de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico, meldt het ziekenhuis in Banská Bystrica dat hem behandelt. "We denken dat deze verbetering zal doorzetten."

2 uur geleden
Bronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot een staakt-het-vuren als de huidige frontlinies erkend worden als grenzen. Dat zeggen vier anonieme Russische bronnen tegen persbureau Reuters. Poetin zou zich eraan storen dat Oekraïne en het Westen niet tot onderhandelingen bereid zouden zijn.

3 uur geleden
EU-buitenlandchef neemt het op voor erkenners Palestina

FLORENCE (ANP/RTR) - De buitenlandchef van de Europese Unie spreekt tegen dat Spanje, Noorwegen en Ierland Hamas in de kaart spelen door een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen. Dat is "geen cadeau voor Hamas", zegt hoge buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell.

3 uur geleden
Israël vindt opnieuw omgekomen gijzelaars in Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen de stoffelijke resten gevonden van drie Israëli's die werden gedood bij de aanval van de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober. De drie werden volgens het leger door Hamas vermoord en hun lichamen werden ontvoerd.

4 uur geleden
Vlaamse partijleider wil niet regeren met radicaal-rechts

BRUSSEL (ANP) - De Vlaamse conservatief-rechtse partij N-VA wil na de Belgische verkiezingen op 9 juni beslist niet in een regering met het radicaal-rechtse Vlaams Belang, dat zeer tegen immigratie is.

4 uur geleden