Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

"Dat is de enige oplossing die vrede zal brengen in de regio", zei Von der Leyen. De tweestatenoplossing behelst een onafhankelijk Palestina in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, naast Israël. Von der Leyen erkende dat de situatie in Gaza dramatisch slecht is en dat de EU al het mogelijke moet doen om het leven van de Gazanen te beschermen. De unie doet dat ook al, zei de lijsttrekker van het machtige Europese centrumrechts.

De EU heeft de financiële hulp aan de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA niet stopgezet, toen een aantal landen dat wel deed, zei Von der Leyen. Onder meer Nederland schortte de hulp op. Dat gebeurde nadat een aantal medewerkers van deze VN-organisatie door Israël was beschuldigd van samenspannen met leden van Hamas.

Recht op zelfverdediging

Daarnaast benadrukte ze dat Israël het recht op zelfverdediging heeft, waarbij ze verwees naar de terreuraanval van Hamas op 7 oktober. Daarbij werden zo'n 1200 Israëliërs en buitenlanders gedood en ongeveer 250 mensen gegijzeld. Von der Leyen voegde daar meteen aan toe dat de EU keer op keer Israël oproept zich daarbij aan het internationale recht te houden.

Von der Leyen schaarde zich na de Hamas-aanval aanvankelijk direct achter Israël. Naarmate Israël steeds minder heel liet van de Gazastrook, groeide de kritiek op haar opstelling. Die heeft ze inmiddels wat bijgesteld.

Meer uit Buitenland

Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

50 minuten geleden
Veertien Jordaniërs overleden tijdens hadj

AMMAN (ANP/RTR) - In Saudi-Arabië zijn veertien Jordaniërs overleden tijdens de hadj, meldt het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zeventien landgenoten worden momenteel vermist.

1 uur geleden
Rusland claimt verovering dorp in zuidoosten Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland claimt opnieuw een dorp te hebben veroverd in het zuidoosten van Oekraïne, waarmee het voortgang blijft boeken aan de frontlinie. Het ministerie van Defensie schrijft dat het gaat om de plaats Zahirne in de regio Zaporizja.

1 uur geleden
VN verwelkomen aankondiging 'tactische pauzes' in Gazastrook

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties verwelkomen de aangekondigde 'tactische pauzes' in de Gazastrook. De Israëlische krijgsmacht maakte zondag bekend voorlopig elke dag van 08.00 tot 19.00 uur te stoppen met haar operaties in een deel van het zuiden van Gaza, om zo de levering van meer humanitaire hulp aan het gebied mogelijk te maken.

1 uur geleden
Louis Armstrong krijgt 5 keer platina voor Wonderful World

WASHINGTON (ANP) - Het wereldberoemde lied What A Wonderful World van Louis Armstrong is in de VS onderscheiden met vijf keer platina. Het is volgens Amerikaanse media uniek dat een nummer deze kwalificatie krijgt. Het betekent dat er sinds 1967, toen Armstrong de song opnam, meer dan 5 miljoen exemplaren van de single zijn verkocht.

2 uur geleden
Oekraïne over slotverklaring vredestop: compleet en evenwichtig

BÜRGENSTOCK (ANP/RTR) - Op de vredesconferentie voor Oekraïne is een "complete en evenwichtige" slotverklaring opgesteld, stelt de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba. De tweedaagse bijeenkomst in Zwitserland eindigt zondag.

3 uur geleden
Gijzeling in Russisch detentiecentrum beëindigd

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De gijzeling in een detentiecentrum in het zuiden van Rusland is beëindigd. Russische media melden dat meerdere gijzelnemers zijn gedood. De twee medewerkers die werden vastgehouden, zijn ongedeerd gebleven.

4 uur geleden