Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen in Israël om te praten over gas voor Europa

Von der Leyen in Israël om te praten over gas voor Europa

TEL AVIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is samen met de Italiaanse premier Mario Draghi in Israël om te praten over leveringen van Israëlisch aardgas aan Europa. Door meer gas uit Israël te halen wil de Europese Unie de afhankelijkheid van Russische gasleveringen vanwege de oorlog in Oekraïne tegengaan.

Er wordt bijvoorbeeld gepraat over de aanleg van een gaspijplijn door de Middellandse Zee naar Griekenland en Cyprus. Ook kan Israël meer gas gaan exporteren naar Egypte waar het dan wordt verwerkt tot vloeibaar gemaakt aardgas (lng), dat dan weer naar Europa wordt verscheept. Von der Leyen gaat later ook naar Egypte om daar te praten over lng-leveringen aan Europa.

Von der Leyen zei in een speech in het zuiden van Israël dat Moskou de Europese afhankelijkheid van Russisch gas gebruikt als chantagemiddel. Rusland heeft de gaskraan naar verschillende Europese landen al dichtgedraaid. "Het gedrag van het Kremlin versterkt enkel ons voornemen om niet meer afhankelijk te zijn van Russische fossiele brandstoffen. We kijken daarom naar manieren om de samenwerking rond energie met Israël te vergroten", aldus Von der Leyen.

De Israëlische premier Naftali Bennett zei na een ontmoeting met Draghi dat Europa energie nodig heeft en dat zijn land gas heeft in velden voor de kust. "Dat is goed nieuws voor Israël, Italië en Europa", aldus Bennett. Israël is al bezig de gasproductie uit offshore velden te vergroten voor levering aan Europa. Het land beschikt over grote gasvoorraden voor de kust.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

12 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

14 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

15 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

16 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

17 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

18 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

19 uur geleden