Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen herhaalt blijvende EU-steun voor Oekraïne

Von der Leyen herhaalt blijvende EU-steun voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat Oekraïne kan rekenen op Europese steun zolang dat nodig is. Dat laat ze weten in een video waarmee ze een jaar oorlog markeert.

"Een jaar van wrede Russische agressie. Een jaar van heldhaftig Oekraïens verzet. Een jaar Europese solidariteit. Voor ons ligt een toekomst van eenheid. U vecht voor vrijheid, voor democratie en voor uw plaats in de Europese Unie. We zijn bij u, zolang dat nodig is", aldus Von der Leyen.

De Europese Raad gaf donderdag een verklaring af over de oorlog. Daarin werd kritiek geuit op Rusland en ook al gesproken van blijvende steun van de Europese Unie aan Oekraïne. In dezelfde verklaring werden Oekraïners geprezen vanwege de "ongelooflijke kracht" die zij het afgelopen jaar hebben getoond. "Zij hebben de wereld laten zien dat Oekraïners beslissen over de toekomst van Oekraïne".

"Samen met onze internationale partners zullen we ervoor zorgen dat Oekraïne zegeviert, dat het internationaal recht wordt gerespecteerd, dat de vrede en de Oekraïense territoriale integriteit binnen de internationaal erkende grenzen worden hersteld, dat Oekraïne wordt herbouwd en dat gerechtigheid geschiedt", aldus de Europese Raad. "Tot die dag zullen we niet rusten."

Meer uit Buitenland

ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

56 minuten geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

1 uur geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

1 uur geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

2 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

2 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

3 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

4 uur geleden