
Von der Leyen hamert in Davos op belang 'Parijs' en band met VS
DAVOS (ANP) - Het Parijs-klimaatakkoord is de "beste hoop voor de hele mensheid", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie een dag nadat president Donald Trump de VS juist terugtrok uit dat verdrag. In haar eerste speech sinds de inauguratie van Trump op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, hamert Von der Leyen ook op het belang van samenwerking met de Amerikanen.
Von der Leyen benadrukt dat 3,5 miljoen Amerikanen in de Verenigde Staten voor Europese bedrijven werken en dat het handelsvolume tussen de VS en Europa 1,5 biljoen euro bedraagt. "Er staat veel op het spel voor beide partijen. Dus onze eerste prioriteit is om vroeg in actie te komen, gezamenlijke belangen te bespreken, en klaar te staan om te onderhandelen." Daarbij zal Europa zich pragmatisch opstellen, "maar we blijven altijd bij onze principes. Om onze belangen en waarden te beschermen. Dat is de Europese manier."
De herverkiezing van Trump volgde op een campagne waarin hij extra importheffingen aankondigde. Europa maakt zich ook op voor meer geopolitieke spanningen, onder meer met China, vanwege de opstelling die van Trumps regering wordt verwacht.
Parijs-akkoord
Tussen de flinke reeks decreten die de president vlak na zijn inauguratie op maandag tekende, zat ook het besluit om zich terug te trekken uit het Parijs-akkoord. In het in 2015 gesloten akkoord werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Trump zet juist meer in op olie- en gasboringen. "Alle continenten zullen hun transitie naar klimaatneutraliteit versnellen", zei Von der Leyen daarover.
In haar speech ging Von der Leyen ook uitgebreid in op de rol van Europa op het wereldtoneel. Ze keek ook alvast vooruit naar de plannen waarmee de Europese Commissie de komende tijd komt om innovatie en economische groei aan te jagen. De voorzitter sprak van "een gezamenlijk plan voor decarbonisatie en concurrentievermogen". Ze wil de toegang tot kapitaal voor ondernemers verbeteren, de regels voor het bedrijfsleven veel meer gelijktrekken in de Europese Unie en veel meer investeren in groene technologieën.
Meer uit Buitenland
DES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
8 minuten geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
9 minuten geledenKyiv (ANP) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
1 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
8 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.
8 uur geleden