Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen haalt in EU-parlement uit over 'sofagate'

Von der Leyen haalt in EU-parlement uit over 'sofagate'

BRUSSEL (ANP) - Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ziet "geen enkele rechtvaardiging" voor de manier waarop ze onlangs bij een bezoek aan de Turkse president Reccep Erdogan werd behandeld. "Ik voelde me gekwetst en alleen", zei de Duitse in het Europees parlement over de rel in Ankara die als 'sofagate' bekend is geworden. Ze werd voor het oog van de camera's naar een bank gedirigeerd terwijl haar reisgenoot EU-president Charles Michel naast Erdogan kon plaatsnemen. Bij eerdere bezoeken aan Erdogan van mannen met dezelfde positie als Von der Leyen mochten die wel naast de Turkse leider zitten.

"Ik ben de eerste vrouw die commissievoorzitter is en verwacht als voorzitter behandeld te worden", zei een nog steeds zichtbaar boze Von der Leyen in een debat over Turkije. "Er staat niets over in de EU-verdragen, dus ik concludeer dat het was omdat ik een vrouw ben. Het gaat niet om zitplaatsen of protocol, dit gaat veel verder en toont hoe ver we nog staan" van gelijke behandeling van mannen en vrouwen. "En ik ben in de positie om mijn stem te laten horen, maar elke dag in elke hoek van de wereld zijn er meisjes en vrouwen die dat niet kunnen. Waar geen camera's staan die incidenten registreren."

Ze kondigde aan nog dit jaar met wetgeving te komen om in de EU offline en online geweld tegen vrouwen en kinderen te voorkomen en te bestrijden. "We moeten ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes adequaat beschermd worden."

Charles Michel greep tijdens het incident in Ankara niet in, naar eigen zeggen om een diplomatiek schandaal te voorkomen. Hij bood in het EU-parlement zijn excuses voor de situatie aan, maar kreeg er desondanks van veel parlementariërs van langs. Michel zei dat een verdieping van de relatie tussen de EU en Turkije "moeilijk" is als Turkije mensenrechten niet respecteert. Onlangs stapte het land ook uit de Istanbul-conventie, een internationaal verdrag over het voorkomen van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.

Meer uit Buitenland

Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

40 minuten geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

6 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

11 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

12 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

12 uur geleden
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

13 uur geleden