Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen dreigt Rusland met nieuwe sancties

Von der Leyen dreigt Rusland met nieuwe sancties

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal Rusland "stevig" straffen als het Oekraïne of andere buren van de EU blijft koeioneren, waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "We moeten onze samenlevingen en democratieën beschermen" tegen dit soort cynisch "machtsspel", zei ze.

De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten vrezen dat Rusland plannen maakt om Oekraïne aan of zelfs binnen te vallen. Moskou heeft duizenden troepen samengetrokken in de grensstreek. De Amerikaanse president Biden sprak dinsdag zijn Russische ambtgenoot Poetin in de hoop de spanningen te sussen.

Von der Leyen onderstreepte nog eens dat de EU pal staat voor Oekraïne. Ook al is dat land geen lid van de EU en evenmin van de NAVO. Ze hekelde ook Ruslands "brutale poging om de hervormingsgezinde regering van Moldavië te intimideren" door in deze dure tijden met de gaskraan te spelen.

"De EU zal passend reageren op verdere agressie", dreigde Von der Leyen in een toespraak voor de ambassadeurs van de unie. Door "bestaande sancties robuust op te schalen en uit te breiden", maar ook met extra strafmaatregelen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Het moet toch niet zo moeilijk zijn om uit te vogelen waar Poetin zijn gestolen miljarden geplaatst heeft bij welke banken . Leg daar eerst eens beslag op en op zijn buitenhuis in Griekenland en doe het zelfde met de rest van de Doema dan heb je alles in een keer

Meer uit Buitenland

Washington en NAVO niet akkoord met veiligheidseisen Rusland

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten en het NAVO-bondgenootschap verwerpen de keiharde zogenoemde veiligheidseisen van Rusland. De VS en de militaire alliantie hebben dat op papier gezet, zoals de regering in Moskou had gevraagd, en aan het Kremlin overgebracht, zeggen ze. Dat ze aan die wens tegemoetkomen en ook andere handreikingen willen doen, toont volgens hen dat ze er toch met Rusland uit willen komen.

6 uur geleden
EU dreigt met maatregelen na militaire coup in Burkina Faso

BRUSSEL (ANP/DPA) - De EU waarschuwt de militairen die sinds maandag de machtsovername in Burkina Faso claimen dat er "directe consequenties voor onze samenwerking" zijn als de afgezette president Roch Kaboré niet wordt vrijgelaten en de democratie niet wordt hersteld. Volgens ingewijden doelt EU-buitenlandchef Josep Borrell hiermee op het terugdraaien van financiële steun en ontwikkelingssamenwerking het West-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Ook geen winnaar na derde stemronde presidentsverkiezingen Italië

ROME (ANP/RTR) - De presidentsverkiezingen in Italië hebben zoals verwacht ook na een derde stemronde geen winnaar opgeleverd. De grootste partijen zijn het nog steeds niet eens over wie Sergio Mattarella moet opvolgen.

10 uur geleden
Brussel presenteert verklaring over digitale rechten en principes

BRUSSEL (ANP) - De mens en niet de technologie moet centraal staan in het digitale tijdperk. Volgens de Europese Commissie biedt de verdere digitalisering van de maatschappij veel kansen en uitdagingen maar moet die vooral de kwaliteit van het leven verhogen, voor iedereen, op een eerlijke, duurzame manier. De commissie heeft dit vastgelegd in een plechtige Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium, die naar ze hoopt voor de zomer door de lidstaten en het Europees Parlement zal worden ondertekend.

12 uur geleden
Rapport over Britse 'partygate' wordt woensdag nog verwacht

LONDEN (ANP) - Een belangrijk rapport over feesten waarop Brits overheidspersoneel coronaregels zou hebben overtreden wordt woensdag nog verwacht. Dan krijgt de regering naar verwachting inzage in de onderzoeksresultaten van topambtenaar Sue Gray, schrijven Britse media. Het is onduidelijk of haar volledige rapport dan ook al openbaar wordt gemaakt.

13 uur geleden
Denemarken schrapt alle beperkingen ondanks coronagolf

KOPENHAGEN (ANP/RTR/AFP) - Denemarken schrapt volgende week alle binnenlandse coronamaatregelen, ondanks de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Covid is geen gevaar meer voor de samenleving, is de boodschap. "We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden", zei premier Mette Frederiksen. Zij prees de "solide verdediging" van coronavaccins.

13 uur geleden
Oostenrijk beëindigt maandenlange lockdown voor ongevaccineerden

WENEN (ANP/RTR) - Oostenrijk maakt maandag na ruim twee maanden een einde aan de lockdown voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen Covid-19. Dat is volgens de regering mogelijk nu de druk op de ziekenhuizen is afgenomen.

14 uur geleden