Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen brengt opnieuw bezoek aan Oekraïne

Von der Leyen brengt opnieuw bezoek aan Oekraïne

KIEV (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, is opnieuw afgereisd naar Oekraïne. Haar tweede bezoek aan het land sinds het uitbreken van de oorlog draaide vooral om het Oekraïense streven om lid te worden van de Europese Unie.

"Goed om terug in Kiev te zijn", schreef Von der Leyen bij aankomst op Twitter. Ze sprak met de Oekraïense president Volodimir Zelenski over samenwerking op het gebied van wederopbouw en hervormingen. Ook ging het gesprek over het gezamenlijk aantrekken van investeringen en over steun aan Oekraïne bij zijn poging lid te worden van de EU, zo zei de voorzitter achteraf tijdens een gezamenlijke persconferentie.

Von der Leyen zei verder ervan overtuigd te zijn dat het land zal overwinnen. De bevolking heeft volgens haar een "ongelooflijke kracht, motivatie en uithoudingsvermogen" getoond. "Jullie hebben veel gedaan aan het versterken van de rechtsstaat, maar er moeten nog steeds hervormingen worden doorgevoerd om bijvoorbeeld corruptie te bestrijden."

Lidmaatschap

Oekraïne diende in maart een lidmaatschapsaanvraag voor de Europese Unie in, kort na de Russische inval in het land. De Europese Commissie adviseert vrijdag naar verwachting dat Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat moet krijgen. De EU-lidstaten moeten deze status vervolgens goedkeuren. Het proces dat vervolgens in gang wordt gezet naar een volwaardig lidmaatschap, kan ruim tien jaar duren.

Von der Leyen bezocht Oekraïne in april samen met EU-buitenlandchef Josep Borrell. Ze bezocht toen de plaats Boetsja, waar na het vertrek van Russische troepen honderden lichamen werden gevonden. Ook toen had de voorzitter een ontmoeting met Zelenski.

Meer uit Buitenland

Oekraïne: controle over nog maar een derde van Bachmoet

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft nog maar de controle over een derde van Bachmoet, bevestigt een adviseur van de president na meldingen van internationale waarnemers. De stad in het oosten van het land is al maanden het toneel van een bloedige strijd met de Russen.

2 uur geleden
Gelekte documenten tonen Russische geheime plannen in cyberoorlog

HAMBURG/WASHINGTON (ANP) - Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media. Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven "voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie", aldus het Duitse Der Spiegel.

4 uur geleden
Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt

MINSK (ANP/RTR) - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

5 uur geleden
Uitzetten nijlpaarden Pablo Escobar kost Colombia miljoenen

BOGOTA (ANP/AFP) - Colombia onderneemt opnieuw actie tegen de groeiende populatie nijlpaarden in het land. De dieren, ooit eigendom van drugsbaas Pablo Escobar, veroorzaken overlast en daarom gaat een deel nu naar het buitenland. De kosten worden geschat op zo'n 3,5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro).

6 uur geleden
Amerikaanse journalist aangehouden in Rusland wegens spionage

JEKATERINENBURG (ANP/AFP) - Een Amerikaanse journalist in Rusland, Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal, is in Jekaterinenburg wegens spionage gearresteerd. Een regeringswoordvoerder heeft dit donderdag in Moskou bevestigd en zei dat hij op heterdaad was betrapt. Zijn activiteiten zouden niets met journalistiek te maken hebben. De 31-jarige Gershkovisch en zijn werkgever (WSJ) hebben de beschuldiging verontwaardigd weersproken.

7 uur geleden
Eurostat: EU-bevolking daalt 6 procent in 2100, Nederland groeit

BRUSSEL (ANP) - Het aantal inwoners van de Europese Unie zal aan het eind van deze eeuw met 27,3 miljoen zijn afgenomen ten opzichte van 1 januari 2022, schat het Europees statistiekbureau (Eurostat). Begin vorig jaar telde de EU ongeveer 447 miljoen inwoners maar op 1 januari 2100 zijn het er nog 420 miljoen. Nederland gaat tegen die Europese ontwikkeling in. Volgens Eurostat zal de Nederlandse bevolking in 2100 juist 4,1 procent zijn gegroeid.

7 uur geleden
EU waarschuwt China: relatie hangt af van houding jegens Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De betrekkingen tussen de Europese Unie en China hangen af van hoe China omgaat met de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, zegt EU-kopstuk Ursula von der Leyen. De EU moet risico's die kleven aan die betrekkingen verminderen, meent de voorzitter van de Europese Commissie, maar China ook weer niet helemaal de rug toekeren.

8 uur geleden