Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen brengt opnieuw bezoek aan Oekraïne

Von der Leyen brengt opnieuw bezoek aan Oekraïne

KIEV (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, is opnieuw afgereisd naar Oekraïne. Haar tweede bezoek aan het land sinds het uitbreken van de oorlog draaide vooral om het Oekraïense streven om lid te worden van de Europese Unie.

"Goed om terug in Kiev te zijn", schreef Von der Leyen bij aankomst op Twitter. Ze sprak met de Oekraïense president Volodimir Zelenski over samenwerking op het gebied van wederopbouw en hervormingen. Ook ging het gesprek over het gezamenlijk aantrekken van investeringen en over steun aan Oekraïne bij zijn poging lid te worden van de EU, zo zei de voorzitter achteraf tijdens een gezamenlijke persconferentie.

Von der Leyen zei verder ervan overtuigd te zijn dat het land zal overwinnen. De bevolking heeft volgens haar een "ongelooflijke kracht, motivatie en uithoudingsvermogen" getoond. "Jullie hebben veel gedaan aan het versterken van de rechtsstaat, maar er moeten nog steeds hervormingen worden doorgevoerd om bijvoorbeeld corruptie te bestrijden."

Lidmaatschap

Oekraïne diende in maart een lidmaatschapsaanvraag voor de Europese Unie in, kort na de Russische inval in het land. De Europese Commissie adviseert vrijdag naar verwachting dat Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat moet krijgen. De EU-lidstaten moeten deze status vervolgens goedkeuren. Het proces dat vervolgens in gang wordt gezet naar een volwaardig lidmaatschap, kan ruim tien jaar duren.

Von der Leyen bezocht Oekraïne in april samen met EU-buitenlandchef Josep Borrell. Ze bezocht toen de plaats Boetsja, waar na het vertrek van Russische troepen honderden lichamen werden gevonden. Ook toen had de voorzitter een ontmoeting met Zelenski.

Meer uit Buitenland

Zuid-Afrikaans ANC dreigt na 30 jaar meerderheid te verliezen

KAAPSTAD (ANP) - Bijna 28 miljoen Zuid-Afrikanen kunnen woensdag een nationaal en provinciaal parlement kiezen. Volgens opiniepeilers is de kans groot dat de partij die het land sinds het einde van het apartheidsbewind in 1994 heeft gedomineerd, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de meerderheid in de nationale volksvertegenwoordiging verliest. Een machtsmonopolie van dertig jaar is dan verleden tijd.

6 minuten geleden
Jury in zwijggeldzaak Trump begint woensdag met beraadslagen

NEW YORK (ANP) - De jury in het zwijggeldproces tegen Donald Trump begint woensdag te beraadslagen over de vraag of de voormalige Amerikaanse president moet worden veroordeeld voor het vervalsen van bedrijfsdocumenten. Dat melden Amerikaanse media. De beraadslagingen beginnen nadat de rechter de jury instructies heeft gegeven.

1 uur geleden
Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

LONDEN (ANP) - Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf. Vorig jaar voltrokken zestien landen doodvonnissen, het kleinste aantal sinds de mensenrechtenorganisatie in 1977 begon met rapporteren over doodstraffen.

1 uur geleden
Haïti krijgt oud-premier Conille als tijdelijke regeringsleider

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - De transitieraad van Haïti heeft oud-premier Garry Conille als interim-premier aangewezen. De raad, die enkele presidentiële bevoegdheden heeft, en zijn hoofd, Edgard Leblanc, die de facto president is, hebben nu de taak om vóór 7 februari 2026 verkiezingen te houden, zoals vastgelegd in de grondwet van Haïti.

1 uur geleden
Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen "kalm, veilig en zonder angst" kunnen stemmen.

3 uur geleden
Algerije stelt VN-actie voor om 'het moorden in Rafah te stoppen'

NEW YORK (ANP/RTR) - Algerije zal dinsdag nog een ontwerpresolutie verspreiden onder de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het voorstelt om "het moorden in Rafah te stoppen". Dat zei de Algerijnse VN-ambassadeur Amar Bendjama na een bijeenkomst van de vijftien leden van de raad over de oorlog in Gaza. Het overleg was achter gesloten deuren.

3 uur geleden
Betoging bij Israëlische ambassade in België met geweld beëindigd

UKKEL (ANP/BELGA) - De Belgische politie heeft met geweld een betoging bij de Israëlische ambassade uiteengedreven. Activisten eisten een einde aan de oorlog in Gaza en sancties tegen Israël. De burgemeester van Ukkel, waar de ambassade gevestigd is, stelt dat ingegrepen moest worden omdat betogers geen gehoor gaven aan de opdracht om te vertrekken.

5 uur geleden