Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volt zet Gündoğan officieel uit de Kamerfractie

Volt zet Gündoğan officieel uit de Kamerfractie

DEN HAAG (ANP) - Nilüfer Gündoğan is officieel uit de Tweede Kamerfractie van Volt gezet, meldt fractievoorzitter Laurens Dassen. De fractie heeft hier dinsdag in een vergadering over gestemd. Gündoğan mocht zelf ook meestemmen, maar was niet fysiek aanwezig. Ze heeft volgens haar advocaat Geert-Jan Knoops een brief gestuurd waarin ze tegen stemde. Dassen bevestigt dat. Voor de uitkomst maakte dat niet uit, omdat ze in de driekoppige fractie in de minderheid was.

De Kamerleden stemden over een wijziging van het fractiereglement die het volgens de partij mogelijk maakte om haar uit de fractie te verwijderen. Als zij vervolgens alsnog haar Kamerzetel behoudt, zoals ze wel van plan lijkt te zijn, wordt ze ook geroyeerd als lid van de partij. Daar neemt het bestuur maandag een besluit over.

Gündoğan was al eens uit de Voltfractie gezet naar aanleiding van meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De partij moest van de kortgedingrechter op dat besluit terugkomen omdat zij "te voortvarend een onjuiste weg heeft bewandeld". De fractie en het bestuur hopen nu wel de juiste stappen te zetten. Gündoğan vindt van niet, blijkt uit een verklaring die ze maandag twitterde. "Ik had namelijk volgens de rechter onbelemmerd toegang tot de fractie moeten krijgen." Wat ze nu gaat doen, is niet duidelijk.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz herhaalt: VVD niet in centrumrechts kabinet, wel gedogen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz blijft erbij dat zij met haar partij niet wil meeregeren, maar dat de liberalen wel gedoogsteun willen leveren aan een kabinet met PVV, NSC en BBB. "Dit is nu het moment om een centrumrechts kabinet mogelijk te maken", zegt zij.

8 uur geleden
Plasterk stopt als Telegraafcolumnist tijdens verkenning

AMSTERDAM (ANP) - Ronald Plasterk legt zijn werk als columnist bij De Telegraaf tijdelijk neer, zolang hij aan de slag is als verkenner in Den Haag. Dat zegt hoofdredacteur Kamran Ullah dinsdag. Plasterk schrijft sinds 2020 columns voor de krant.

8 uur geleden
DENK weigert in gesprek te gaan met verkenner Plasterk

DEN HAAG (ANP) - DENK weigert in gesprek te gaan met Ronald Plasterk, die op voorspraak van de PVV is aangesteld als verkenner in de kabinetsformatie. De partij wil er niet aan meewerken "dat het initiatief in de verkenning ligt bij een extreemrechtse politieke beweging die de rechten van meer dan 1 miljoen Nederlandse moslims wil afpakken".

8 uur geleden
Bergkamp: breed draagvlak voor Plasterk als verkenner

DEN HAAG (ANP) - De benoeming van Ronald Plasterk tot verkenner in de kabinetsformatie kan op "groot politiek draagvlak" rekenen. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp gezegd na afloop van overleg met alle beoogd fractievoorzitters. Alleen Esther Ouwehand (PvdD) en Stephan van Baarle (DENK) konden zich er niet in vinden.

9 uur geleden
Plasterk lijkt acceptabele verkenner voor meeste fractieleiders

DEN HAAG (ANP) - De meeste politiek leiders lijken akkoord te kunnen gaan met Ronald Plasterk als nieuwe verkenner. Zij vinden vooral dat er tempo moet worden gemaakt. De verkiezingen zijn inmiddels een week geleden. "En we zijn nog geen stap verder", moppert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voorafgaand aan nieuw overleg tussen de fracties en Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

9 uur geleden
PvdA'er Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

GRONINGEN (ANP) - Vertrekkend PvdA-Kamerlid Henk Nijboer gaat een sociale agenda ontwikkelen voor het aardbevingsgebied in Groningen en Noord-Drenthe. Hij gaat als "kwartiermaker" samen met inwoners, organisaties en overheden invulling geven aan het begrip brede welvaart, een belangrijk onderwerp in de kabinetsreactie op de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. Er is de komende dertig jaar 3,5 miljard euro beschikbaar.

9 uur geleden
Vooral op middelbare scholen zijn nog achterstanden door corona

DEN HAAG (ANP) - Leerlingen hebben de achterstanden die ze hebben opgelopen tijdens de coronaperiode nog steeds niet helemaal ingehaald, met name op middelbare scholen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul ziet zelfs dat de onderwijsprestaties in de onderbouw nog wat verder zijn gedaald in het vorige schooljaar. In het basisonderwijs is wel duidelijk verbetering te zien, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden