
Volt verkent optie parlementaire aanklacht ambtsmisdrijf
DEN HAAG (ANP) - Volt gaat verkennen of er een parlementaire aanklacht kan worden ingediend als een Kamerlid mogelijk een ambtsmisdrijf heeft gepleegd, zoals omkoping. Zo'n aanklacht kan leiden tot vervolging bij de Hoge Raad. Dat doet de fractie vooruitlopend op de brief van het kabinet, over de recente berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden.
De Tweede Kamer wil in debat over het heikele onderwerp. Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) stuurt na het weekeinde een brief naar de Kamer, ter voorbereiding van het debat. De Kamer heeft daarom gevraagd, omdat die wil weten of de berichten kloppen. Dinsdag komt ook het dagelijks bestuur van de Kamer met een brief over de aanklachtprocedure waarmee iemand vervolgd kan worden voor een ambtsmisdrijf. Om die brief heeft Volt-leider Laurens Dassen gevraagd.
"Er is mogelijk sprake van grove Russische ondermijning. In afwachting van het kabinet verkent Volt daarom de uitzonderlijke optie een parlementaire aanklacht te starten indien mogelijke ambtsdelicten hebben plaatsgevonden", zegt Dassen.
Voorbereidingen
Volt treft nu alvast voorbereidingen voor die parlementaire aanklacht om "snel te kunnen handelen" als het kabinet met zijn brief komt, schrijft Dassen op X.
De aanklacht volgens deze speciale procedure moet door vijf Kamerleden worden ondersteund. De Tweede Kamer moet vervolgens een speciale commissie van Kamerleden instellen die de aanklacht onderzoekt. Daarna kan de Kamer aan de procureur-generaal van de Hoge Raad opdracht geven om het betreffende Kamerlid te vervolgen.
Niet perfect
Dassen erkent dat de procedure "niet perfect" is. "In het verleden is hij als niet krachtig genoeg ervaren." Eerder heeft de Kamer een voorstel van Volt en (toen nog eenpitter) Pieter Omtzigt verworpen om die procedure te versterken. "Toch lijkt het nu de enige logische weg om te bewandelen."
Na de brieven van het kabinet en het dagelijks bestuur van de Kamer besluit Volt of zij een aanklacht gaat starten. Dan zal steun bij andere partijen worden gezocht. "Laten we snel, krachtig en Europees optreden tegen de dreiging van het Kremlin, in al zijn gedaantes", schrijft Dassen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
8 uur geleden