Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volt verkent optie parlementaire aanklacht ambtsmisdrijf

Volt verkent optie parlementaire aanklacht ambtsmisdrijf

DEN HAAG (ANP) - Volt gaat verkennen of er een parlementaire aanklacht kan worden ingediend als een Kamerlid mogelijk een ambtsmisdrijf heeft gepleegd, zoals omkoping. Zo'n aanklacht kan leiden tot vervolging bij de Hoge Raad. Dat doet de fractie vooruitlopend op de brief van het kabinet, over de recente berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden.

De Tweede Kamer wil in debat over het heikele onderwerp. Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) stuurt na het weekeinde een brief naar de Kamer, ter voorbereiding van het debat. De Kamer heeft daarom gevraagd, omdat die wil weten of de berichten kloppen. Dinsdag komt ook het dagelijks bestuur van de Kamer met een brief over de aanklachtprocedure waarmee iemand vervolgd kan worden voor een ambtsmisdrijf. Om die brief heeft Volt-leider Laurens Dassen gevraagd.

"Er is mogelijk sprake van grove Russische ondermijning. In afwachting van het kabinet verkent Volt daarom de uitzonderlijke optie een parlementaire aanklacht te starten indien mogelijke ambtsdelicten hebben plaatsgevonden", zegt Dassen.

Voorbereidingen

Volt treft nu alvast voorbereidingen voor die parlementaire aanklacht om "snel te kunnen handelen" als het kabinet met zijn brief komt, schrijft Dassen op X.

De aanklacht volgens deze speciale procedure moet door vijf Kamerleden worden ondersteund. De Tweede Kamer moet vervolgens een speciale commissie van Kamerleden instellen die de aanklacht onderzoekt. Daarna kan de Kamer aan de procureur-generaal van de Hoge Raad opdracht geven om het betreffende Kamerlid te vervolgen.

Niet perfect

Dassen erkent dat de procedure "niet perfect" is. "In het verleden is hij als niet krachtig genoeg ervaren." Eerder heeft de Kamer een voorstel van Volt en (toen nog eenpitter) Pieter Omtzigt verworpen om die procedure te versterken. "Toch lijkt het nu de enige logische weg om te bewandelen."

Na de brieven van het kabinet en het dagelijks bestuur van de Kamer besluit Volt of zij een aanklacht gaat starten. Dan zal steun bij andere partijen worden gezocht. "Laten we snel, krachtig en Europees optreden tegen de dreiging van het Kremlin, in al zijn gedaantes", schrijft Dassen.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

14 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

16 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

22 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

1 dag geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

1 dag geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

1 dag geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden