Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volt-leider Dassen sprak met andere fractieleiders over FVD

Volt-leider Dassen sprak met andere fractieleiders over FVD

DEN HAAG (ANP) - Een aantal fractieleiders uit de Tweede Kamer is dinsdag op uitnodiging van Volt-leider Laurens Dassen bijeengekomen om te praten over "ondermijning van de democratie in brede zin". Directe aanleiding is "wat afgelopen weken gebeurd is rond" Forum voor Democratie, laat de partij weten na berichtgeving van De Telegraaf.

Bij het overleg waren fractievoorzitters aanwezig van zowel oppositie- als coalitiepartijen, maar wie er precies aanwezig waren, wil Volt niet zeggen. Niet alle partijen waren uitgenodigd en niet iedereen is op de uitnodiging ingegaan, melden Haagse bronnen met kennis van het overleg. "Wat hen bindt is bezorgdheid", zegt Volt.

De partijen hebben aanvankelijk niets gezegd over het overleg, maar Volt spreekt tegen dat het een geheim was. Dit soort gesprekken "vinden vaker plaats", zegt de woordvoerster. De precieze inhoud en het doel van het gesprek, zijn niet duidelijk. Een mogelijke uitkomst kan zijn dat een aantal deskundigen wordt uitgenodigd in de Tweede Kamer voor een zogenoemd rondetafelgesprek.

FVD-leider Thierry Baudet zegt dat het "volkomen quatsch" is dat zijn partij de democratische rechtsstaat niet respecteert. "Ze willen gewoon de oppositie de mond snoeren." Geert Wilders (PVV) noemt het overleg achterbaks en "totalitair gedrag van die collega-fractievoorzitters: onwelgevallige meningen verbieden".

Meer uit Politiek

Politici verontrust over vermeende Russische geldstromen

DEN HAAG (ANP) - Een reeks Tweede Kamerleden heeft donderdagochtend verontrust gereageerd op berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden. Ook Nederlandse politici zijn daarvoor volgens de Tsjechische inlichtingendiensten benaderd. Om wie het gaat, is niet bekend.

5 minuten geleden
Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

11 uur geleden
Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet. Bosma wil dat Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek. "Bedreigingen - nota bene in de plenaire zaal - kan ik niet tolereren."

13 uur geleden
Gräper wil elk halfjaar rapportage over veilige werkvloer NPO

DEN HAAG (ANP) - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) moet elk halfjaar een rapportage uitbrengen over de sociale veiligheid bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), schrijft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) aan de Tweede Kamer. De NPO heeft woensdagmiddag een plan gepubliceerd, na een stevig rapport naar aanleiding van misstanden bij NOS Sport en de voormalige talkshow DWDD. De mediatoezichthouder moet in de gaten houden hoe dit plan wordt uitgevoerd.

15 uur geleden
Informateurs dringen soms aan: laten we nu keihard onderhandelen

DEN HAAG (ANP) - Het is wel de bedoeling dat het af en toe schuurt aan de formatietafel, vinden informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Zij dringen er dan ook af en toe op aan dat de partijleiders en andere onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB hun ongezouten mening geven over elkaar. "Dan stellen we soms heel expliciet de vraag: laten we nu eens even keihard onderhandelen. Geef nou eens even heel scherp aan wat je hebt gehoord van de ander wat je helemaal niks vindt", aldus Dijkgraaf.

16 uur geleden
Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

16 uur geleden
Kamerleden boos na opmerking Baudet over 'op de bek slaan'

DEN HAAG (ANP) - Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) zijn tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum hard in aanvaring gekomen met Thierry Baudet (FVD). Ze stelden Baudet vragen over de donaties die zijn gedaan aan de stichting die de voorloper is van diens politieke partij. De radicaal-rechtse politicus voelde zich "in zijn eer aangetast" toen Paternotte zei dat de uitingen van FVD erg overeenkomen met de belangen van het Kremlin. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet daarop.

17 uur geleden