Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volt-leider Dassen 'benieuwd' naar voortgang in complexe formatie

Volt-leider Dassen 'benieuwd' naar voortgang in complexe formatie

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen schoof woensdagochtend bij informateur Mariëtte Hamer aan om te horen hoe het gaat met de formatie, maar is nog steeds niet van plan om te praten over kabinetsdeelname. Volt is namelijk van plan "constructieve oppositie" te voeren, zo zei hij voorafgaand aan het gesprek.

Dassen kwam aan bij Hamer nadat demissionair premier Mark Rutte net was vertrokken. Volgens de VVD'er wordt er gekeken naar drie hoofdlijnen waar het nu in de formatie om draait. Dat is allereerst het herstelbeleid voor na de coronacrisis. Daarvoor onderzoekt de informateur volgens hem of in de Kamer brede steun gevonden kan worden. Pas daarna kan gesproken worden over een nieuw regeerakkoord en de verandering in de bestuurscultuur waar het de laatste maanden in politiek Den Haag zo vaak over gaat.

De plannen voor de langere termijn zullen ingewikkeld worden, erkende Rutte, die de formatie "complex" noemde. Hamer probeert nog beter in kaart te brengen welke onderwerpen centraal moeten staan in het regeerakkoord. Daarvoor moeten eerst partijen gevonden worden die willen samenwerken en een meerderheid hebben in de Kamer.

Coalitie met VVD en D66

Die combinatie is nog altijd niet in beeld. Een coalitie met VVD en D66 is vrijwel zeker. De VVD wil het liefst met het CDA en D66 met GroenLinks en de PvdA. Het probleem is dat VVD en CDA een samenwerking met die partijen juist niet zien zitten.

De partijen die Hamer woensdag ontvangt, zullen geen oplossing zijn voor de puzzel. Naast Rutte en Dassen spreekt de informateur met Kees van der Staaij van de SGP. Die partij is het niet alleen op weinig vlakken met D66 eens, maar heeft ook te weinig zetels om tot een meerderheid te komen. SGP en Volt steunden wel beide wel het voorstel van de VVD en D66 om Hamer aan te stellen als informateur, net als CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en de Fractie Den Haan.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden