Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volt-leider Dassen 'benieuwd' naar voortgang in complexe formatie

Volt-leider Dassen 'benieuwd' naar voortgang in complexe formatie

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen schoof woensdagochtend bij informateur Mariëtte Hamer aan om te horen hoe het gaat met de formatie, maar is nog steeds niet van plan om te praten over kabinetsdeelname. Volt is namelijk van plan "constructieve oppositie" te voeren, zo zei hij voorafgaand aan het gesprek.

Dassen kwam aan bij Hamer nadat demissionair premier Mark Rutte net was vertrokken. Volgens de VVD'er wordt er gekeken naar drie hoofdlijnen waar het nu in de formatie om draait. Dat is allereerst het herstelbeleid voor na de coronacrisis. Daarvoor onderzoekt de informateur volgens hem of in de Kamer brede steun gevonden kan worden. Pas daarna kan gesproken worden over een nieuw regeerakkoord en de verandering in de bestuurscultuur waar het de laatste maanden in politiek Den Haag zo vaak over gaat.

De plannen voor de langere termijn zullen ingewikkeld worden, erkende Rutte, die de formatie "complex" noemde. Hamer probeert nog beter in kaart te brengen welke onderwerpen centraal moeten staan in het regeerakkoord. Daarvoor moeten eerst partijen gevonden worden die willen samenwerken en een meerderheid hebben in de Kamer.

Coalitie met VVD en D66

Die combinatie is nog altijd niet in beeld. Een coalitie met VVD en D66 is vrijwel zeker. De VVD wil het liefst met het CDA en D66 met GroenLinks en de PvdA. Het probleem is dat VVD en CDA een samenwerking met die partijen juist niet zien zitten.

De partijen die Hamer woensdag ontvangt, zullen geen oplossing zijn voor de puzzel. Naast Rutte en Dassen spreekt de informateur met Kees van der Staaij van de SGP. Die partij is het niet alleen op weinig vlakken met D66 eens, maar heeft ook te weinig zetels om tot een meerderheid te komen. SGP en Volt steunden wel beide wel het voorstel van de VVD en D66 om Hamer aan te stellen als informateur, net als CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en de Fractie Den Haan.

Meer uit Politiek

MiGreat over Faber: plannen belangrijker dan de poppetjes

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie MiGreat maakt zich meer zorgen over de plannen die het kabinet heeft rondom het asielbeleid, dan over de minister die deze plannen moet gaan uitvoeren. "Het probleem is groter dan iemand die ooit bepaalde uitspraken heeft gedaan", zegt een woordvoerster in een reactie op de voordracht van Marjolein Faber als nieuwe minister van Asiel en Migratie.

12 minuten geleden
Le Pen wil bij winst verkiezingen regering van nationale eenheid

PARIJS (ANP/AFP) - Als de Rassemblement National (RN) de verkiezingen in Frankrijk wint, moet er een regering van nationale eenheid worden gevormd. Dat zei fractievoorzitter Marine Le Pen vrijdag.

56 minuten geleden
Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

1 uur geleden
Jetten (D66): bizar dat Markuszower überhaupt is voorgedragen

DEN HAAG (ANP) - Wat D66-leider Rob Jetten betreft is het "bizar dat deze man überhaupt is voorgedragen". Dat zegt de partijleider over de ingetrokken kandidatuur van Gidi Markuszower als migratieminister en vicepremier namens de PVV in het nieuwe kabinet. Dat gebeurde na onderzoek van de veiligheidsdiensten, maar ook op basis van zijn uitlatingen als parlementariër had de PVV'er nooit kans mogen maken, vindt Jetten.

1 uur geleden
Yeşilgöz: ook zorgen om 'niet onomstreden' PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft ook twijfels over de nieuwe kandidaat-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) die de PVV naar voren heeft geschoven. Faber is "niet onomstreden", aldus Yeşilgöz. Die zorgen heeft ze tegenover PVV-leider Geert Wilders en de formateur geuit, zegt ze vrijdag voor de ministerraad.

1 uur geleden
Van lekken verdachte NCTV'er wil dat Dick Schoof komt getuigen

ROTTERDAM (ANP) - De NCTV-medewerker die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten wil dat zijn voormalige baas en toekomstig premier Dick Schoof gehoord wordt als getuige. De advocaat van Ab el M. bevestigt berichtgeving van NRC dat hij een verzoek daartoe gaat indienen.

14 uur geleden
Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

15 uur geleden