Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volt: drie meldingen over seksuele avances van Gündoğan

Volt: drie meldingen over seksuele avances van Gündoğan

AMSTERDAM (ANP) - Van de dertien meldingen van grensoverschrijdend gedrag van Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan gaan er drie over seksuele avances die de politica zou hebben gemaakt. Dit zei advocaat Rachelle Mourits van Volt dinsdag in het kort geding van Gündoğan tegen de partij.

De drie melders noemden de seksuele avances "ongemakkelijk en intimiderend", zei Mourits. Tussen Gündoğan en deze melders zou sprake zijn van een verschil in leeftijd en positie. Over de precieze aard van de seksuele avances liet de advocaat van Volt zich tijdens het geding niet uit.

De melders die met het het onderzoeksbureau van Volt spraken zijn voormalig leden van het landelijk bestuur, een medewerker van de Tweede Kamerfractie, vrijwilligers en personen die actief zijn in een lokale afdeling van de partij.

Structurele opmerkingen

Bij twee meldingen ging het over structurele opmerkingen over seksuele geaardheid en uiterlijk. Die twee melders gaven aan dat zij zich in hun waardigheid voelden aangetast.

Drie melders claimen dat het Kamerlid handtastelijk is geweest door ze "een tik op de billen" te hebben gegeven. Bij een van hen zou dit meermaals zijn gebeurd.

Alcoholgebruik

Zeven melders hebben het alcoholgebruik van het Kamerlid aangekaart. Die zou volgens de melders "problematisch" zijn. Haar gedrag na het drinken van alcohol gaf de melders "gevoelens van ongemak en schaamte". Negen melders gaven aan dat zij stevige verbale aanvaringen met Gündoğan hebben gehad. Die aanvaringen noemen ze "diskwalificerend", "ongepast" en "buiten proportie".

Volt concludeert op basis van de meldingen en de bevindingen van het onderzoek dat het Kamerlid niet kon aanblijven. Het handelen en gedrag van Gündoğan is volgens de advocaat "in strijd met alle fatsoensnormen en waarden van Volt" en "in elk opzicht ongepast". Dit rechtvaardigt de conclusie dat de positie van Gündoğan onhoudbaar is geworden, stelt de advocaat.

Meer uit Binnenland

Ook buiten grote steden worden woningen getroffen door explosies

DEN HAAG (ANP) - Van de 496 incidenten met explosies die dit jaar plaatsvonden, was twee derde gericht op woningen, meldt de politie donderdag. Hoewel de aanslagen verhoudingsgewijs het vaakst gebeuren in Amsterdam en Rotterdam, zijn ook huizen in kleinere gemeenten steeds vaker doelwit van explosies.

50 minuten geleden
Kabinet wil zaken doen met Israëlische wapenfabrikant

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie wil zaken doen met de Israëlische wapenfabrikant Elbit. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde en waar het FD donderdag over schrijft.

1 uur geleden
Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

3 uur geleden
PBL: coalitie kijkt vooral naar 'hier en nu', minder naar toekomst

DEN HAAG (ANP) - In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt veel naar het "hier en nu" gekeken en minder naar de toekomst en de rest van de wereld. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een reflectie op het door de PVV, VVD, NSC en BBB gesloten akkoord.

7 uur geleden
Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen levens en infrastructuur, maar veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ook grote klimaatschade. Een groep onderzoekers heeft met steun van de Oekraïense overheid een poging gedaan de totale CO2-uitstoot te berekenen die het gevolg is van twee jaar strijd. Ze komen uit op grofweg 175 miljoen ton. Dat is een zesde meer dan heel Nederland vorig jaar uitstootte.

7 uur geleden
Twee mensen naar ziekenhuis na woningbrand in Enschede

ENSCHEDE (ANP) - Door een woningbrand in Enschede zijn twee mensen gewond geraakt. Ook een kat is uit de woning gehaald en wordt verzorgd door de dierenambulance, meldt de brandweer.

10 uur geleden
Onderzoek: kwart agenten zegt bedreigd te zijn door criminelen

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de agenten op straat en rechercheurs zegt te maken te hebben gehad met bedreiging door criminelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers in opdracht van de Politieacademie.

12 uur geleden