Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volleyballer Van Garderen kijkt voorlopig niet verder dan WK

Volleyballer Van Garderen kijkt voorlopig niet verder dan WK

ROTTERDAM (ANP) - Zijn oom Henk-Jan Held behoort tot de gouden volleybalgeneratie, die Nederland in 1996 olympisch goud bezorgde. Voor Maarten van Garderen, speler in het huidige Oranje, is het een vroege jeugdherinnering. Hij was zes toen de huidige assistent-bondscoach van Oranje in Atlanta zijn medaille kreeg omgehangen. Samen zijn ze vanaf zaterdag actief op het WK in Slovenië en Polen.

Nederland opent in Ljubljana tegen Egypte; Argentinië en Iran zijn de andere tegenstanders in de groepsfase. Twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales, net als de vier beste nummers 3 in de zes poules. "We moeten er meteen staan tegen Egypte", weet Van Garderen, die dinsdag in Rotterdam de laatste training voor afreizen afwerkte. De andere twee tegenstanders staan hoger op de wereldranglijst, maar werden verslagen in de Nations League.

Van Garderen (32) was er vier jaar geleden ook bij toen Oranje voor het eerst sinds 2002 weer op een WK uitkwam. Nederland was de nummer 25 van de wereld en eindigde als achtste. Inmiddels staat de ploeg van bondscoach Roberto Piazza dertiende op de wereldranglijst. "Het geeft aan hoe de ploeg zich heeft ontwikkeld", vertelt de 32-jarige passer/loper, die inmiddels veel meer teamgenoten in dienst van clubs in betere competities weet. "We hadden bovendien het geluk dat we twee jaar geleden werden toegelaten tot de Nations League, als vervanger van China. Dan speel je veel wedstrijden tegen toplanden."

Kwartfinales

Oranje reikte deze zomer tot de kwartfinales van de Nations League, een fysiek zwaar toernooi met wedstrijden in onder meer Brazilië en de Filipijnen. Tussendoor tekende Van Garderen een contract bij Emma Villas, een club uit Siena die komend seizoen op het hoogste niveau uitkomt. Het is zijn zesde werkgever in Italië, waar hij met zijn Italiaanse vriendin een huis heeft gekocht in Ravenna. De volleyballer uit Renswoude ziet zichzelf niet meer terugkeren naar Nederland.

Bondscoach Piazza keek voorafgaand aan de interlandperiode nadrukkelijk verder, naar de Olympische Spelen van 2024. Oranje ontbreekt sinds Athene 2004 op dat podium en voor de Italiaan is plaatsing voor Parijs het heilige doel. Van Garderen staat er anders in. "Ik wil niet te veel stappen vooruit denken. Er wacht nu een WK, dat is ook een toernooi dat maar één keer in de vier jaar wordt gehouden."

De magie van de Spelen kent hij wel natuurlijk. Hij zal die avond in 1996 niet vergeten dat de familie, op vakantie in Frankrijk, voor de tent naar de radio zat te luisteren. "Ik weet het nog precies, al heb ik het einde niet meer meegemaakt. Ik moest naar bed."

Meer uit Sport

UEFA laat Russische jeugdteams weer deelnemen aan toernooien

LIMASSOL (ANP) - Russische jeugdteams mogen weer meedoen aan internationale voetbaltoernooien. Dat heeft het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA dinsdag bepaald tijdens een bijeenkomst in Limassol op Cyprus. Seniorenteams blijven, zolang Rusland oorlog voert in Oekraïne, wel uitgesloten.

17 minuten geleden
Russische tennisser Chatsjanov wint na vijf jaar weer ATP-toernooi

ZHUHAI (ANP) - Karen Chatsjanov heeft voor het eerst sinds vijf jaar weer een ATP-toerrnooi gewonnen. De Russische tennisser, die op de wereldranglijst op de vijftiende plek staat, deed dat dinsdag in Zhuhai in China.

51 minuten geleden
VN spreekt zich uit tegen kledingvoorschrift na Frans verbod hijab

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties (VN) hebben benadrukt dat zij tegen de meeste kledingvoorschriften voor vrouwen zijn. Dat verklaarde woordvoerster Marta Hurtado van het bureau voor mensenrechten van de VN, nadat Frankrijk zijn olympische atleten had verboden de islamitische hijab te dragen tijdens de Spelen van 2024 in Parijs.

2 uur geleden
Griekspoor als eerste geplaatst op tennistoernooi in Astana

ASTANA (ANP) - Tallon Griekspoor is deze week als eerste geplaatst op het ATP-toernooi van Astana. De beste tennisser van Nederland, de mondiale nummer 24, hoeft vanwege zijn status in de eerste ronde niet in actie te komen.

2 uur geleden
Coach Bennema trots op wat hij met Schippers heeft bereikt

DEN HAAG (ANP) - Trainer Bart Bennema denkt dat het goed is dat Dafne Schippers haar atletiekcarrière beëindigt. "Ik weet dat ze er alles aan heeft gedaan en tot het uiterste is gegaan om haar carrière voort te kunnen zetten. Ik vind het jammer dat het haar niet is gelukt en had haar een ander afscheid gegund, maar ik ben wel blij voor haar dat ze het besluit heeft kunnen nemen", aldus Bennema.

2 uur geleden
Tweevoudig wereldkampioene Schippers beëindigt atletiekcarrière

UTRECHT (ANP) - Dafne Schippers heeft een punt achter haar imposante atletiekcarrière gezet. "De race stopt hier", laat ze weten op haar social media. Schippers veroverde in haar carrière twee keer de wereldtitel op de 200 meter en won bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio het zilver op de 200 meter. Aanhoudende rugklachten hinderden haar de laatste jaren voortdurend en voorkwamen dat ze haar beste vorm terugkreeg. Ze heeft door haar blessureleed al een jaar geen wedstrijden gelopen.

4 uur geleden
Tennisster Rus na inzinking onderuit in eerste ronde Ningbo

NINGBO (ANP) - Tennisster Arantxa Rus is op het WTA-toernooi van Ningbo in China in de eerste ronde uitgeschakeld door de Russin Kamila Rachimova. Na een partij die bijna tweeënhalf uur duurde, stapte de als zesde geplaatste Nederlandse na drie sets als verliezer van de baan.

4 uur geleden