Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volkswagen zou overwegen tienduizenden banen te schrappen

Volkswagen zou overwegen tienduizenden banen te schrappen

BERLIJN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Volkswagen overweegt om tot 30.000 banen te schrappen om kosten te besparen en de concurrentiepositie te verbeteren tegenover rivalen als Tesla. Dat meldt het Duitse dagblad Handelsblatt, dat daarbij op basis van bronnen een presentatie aanhaalt van Volkswagen-topman Herbert Diess aan de raad van commissarissen. Hooggeplaatste bronnen bij Volkswagen spreken de berichten tegen, aldus persbureau AFP.

Het autoconcern zou meerdere scenario's hebben geschetst. Een daarvan zou een zeer stevige ingreep behelzen. Een woordvoerder van Volkswagen liet in een reactie weten dat er geen twijfel is dat de autobouwer het concurrentievermogen van zijn grote fabriek in Wolfsburg moet aanpakken. Maar de discussie hierover zou nog aan de gang zijn en er zouden nog geen "concrete scenario's" zijn.

Een woordvoerder van de ondernemingsraad van Volkswagen heeft alvast laten weten een maatregel waarbij 30.000 banen verloren gaan "absurd en ongegrond" te vinden. De door de zakenkrant geschetste banenreductie zou betekenen dat ongeveer een kwart van het totaal aantal banen bij het hoofdmerk Volkswagen op de tocht staat.

Volkswagen overweegt ook om zijn autolaad- en energieactiviteiten een eigen beursnotering te geven, vergelijkbaar met al bestaande beursplannen voor de accutak. Dit heeft een andere hooggeplaatste bestuurder van Volkswagen gezegd in een interview met Manager Magazin. Hij wees er ook op dat er nog niets is besloten en dat het waarschijnlijk tot een paar jaar zal duren voordat de nieuwe bedrijven kunnen zijn opgezet en daadwerkelijk klaar zouden zijn voor de beurs.

Meer uit Financieel

Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

37 minuten geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

1 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

1 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

1 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder beschuldigt Amazon van monopoliegedrag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigt Amazon van monopoliegedrag op het gebied van onlinemarktplaatsen. Volgens de toezichthouder, die hierbij samen optrekt met zeventien Amerikaanse staten, dwingt Amazon verkopers op zijn platform in feite om gebruik te maken van de eigen logistieke diensten en bezorgdiensten. In ruil daarvoor worden hun producten dan prominent op Amazon geplaatst. Ook wordt het Amazon kwalijk genomen dat het bedrijf verkopers straft die voor hun waar lagere prijzen hanteren op concurrerende sites.

4 uur geleden
Curatoren willen winkels Big Bazar

AMSTERDAM (ANP) - De overgebleven winkels van het failliet verklaarde Big Bazar blijven de komende tijd "zoveel mogelijk" open. Dat hebben curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema aangekondigd. Of er nog een doorstart inzit voor de koopjesketen en wat dit dan betekent voor de circa 900 resterende werknemers en de schuldeisers, durven ze nog niet te zeggen. Dat gaan ze eerst onderzoeken.

5 uur geleden
Beleggers schrikken van aankondiging luchtvaartmaatschappij SAS

STOCKHOLM (ANP) - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS was dinsdag een grote verliezer op de Europese beurzen. In Stockholm zakte het aandeel zo'n 8 procent nadat SAS bekendmaakte dat de noodlijdende maatschappij meerdere biedingen van potentiƫle investeerders in overweging neemt. Analisten vrezen dat beleggers die nu aandelen in het bedrijf bezitten, straks mogelijk de dupe zullen zijn omdat de waarde van hun aandelen bij een deal flink kan verwateren.

5 uur geleden