Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volkswagen profiteert van extra vraag in Europa en Noord-Amerika

Volkswagen profiteert van extra vraag in Europa en Noord-Amerika

WOLFSBURG (ANP/RTR) - Volkswagen heeft afgelopen kwartaal financieel geprofiteerd van een toegenomen autoverkoop in Europa en Noord-Amerika. In voorlopige kwartaalcijfers die vrijdag naar buiten zijn gebracht meldt het Duitse autoconcern een stevige groei van de omzet en bedrijfswinst, ondanks dat de onderneming ook last had van verstoringen bij een leverancier als gevolg van de overstromingen in Slovenië.

De fabrikant, die op 26 oktober de volledige kwartaalcijfers zal publiceren, zei dat de omzet in juli, augustus en september met 12 procent groeide tot 78,8 miljard euro. De bedrijfswinst ging daarnaast met ongeveer 14 procent vooruit naar 4,9 miljard euro.

Eerder had het concern, waaronder ook merken als Audi, Škoda en Porsche vallen, al laten weten dat er de voorbije periode zo'n 2,3 miljoen voertuigen afgeleverd waren. Dat is ruim 7 procent meer dan een in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Europa en Noord-Amerika trok de vraag naar auto's van Volkswagen aan. Dat compenseerde een verkoopdaling van bijna 6 procent in China, eveneens een belangrijke markt voor het bedrijf.

Verkoopverwachtingen

Volkswagen houdt voorlopig vast aan zijn eerdere verwachtingen voor de leveringen en verkopen. Zo denkt het concern in heel dit jaar tussen de 9 miljoen en 9,5 miljoen voertuigen af te leveren. De verkopen groeien waarschijnlijk met 10 tot 15 procent.

De onderneming uit Wolfsburg is wel wat somberder geworden in zijn prognose voor de winst. Volkswagen heeft afgelopen kwartaal namelijk 2,5 miljard euro verlies geleden op zogeheten hedgecontracten waarmee prijsschommelingen op de grondstoffenmarkten worden afgedekt. Dit betreft puur een boekhoudkundig verlies, maar dit drukt niettemin op de marges van het bedrijf.

Meer uit Financieel

Rapport: ruimte voor 60.000 woningen in ongewilde kantoorruimte

AMSTERDAM (ANP) - Met het ombouwen van ongewilde kantoorruimte aan de randen van steden en aan snelwegen kan het woningtekort aanzienlijk worden teruggedrongen. Volgens vastgoedadviseur Colliers kunnen er op deze manier ruim 60.000 woningen bijkomen. In Noord-Holland zou het woningtekort daarmee met 32 procent kunnen dalen.

1 uur geleden
DNB: pensioenfondsen lopen risico met onderhandse investeringen

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfondsen en verzekeraars lopen meer risico doordat ze vaker onderhandse investeringen doen. Daardoor worden ze kwetsbaarder. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) in het voorjaarsoverzicht Financiële Stabiliteit. DNB merkt daarbij een "exponentiële groei" van de zogeheten wereldwijde private creditmarkt sinds 2016 op.

5 uur geleden
CPB: handelsoorlog China en VS risico voor stabiliteit Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten vormt een risico voor de economische stabiliteit en groei van Nederland. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in de Risicorapportage Financiële Markten 2024, die het CPB jaarlijks op verzoek van de Tweede Kamer opstelt. Hoewel de Nederlandse economie er "gemiddeld goed voorstaat" na de coronapandemie en de energiecrisis, blijft die gevoelig voor "grote economische schokken". Wel kunnen Nederlandse huishoudens en bedrijven eventuele klappen beter opvangen dan een aantal jaar geleden.

6 uur geleden
Nederlandse bedrijven hebben 'fors' minder schuld

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven houden relatief gezien "fors" minder schuld aan, ziet het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van Nederlandse bedrijfsschulden. Tussen 2006 en 2022 zijn Nederlandse bedrijven steeds meer gaan financieren met hun eigen vermogen in plaats van met een lening, met minder grote schuldposities als gevolg.

6 uur geleden
Apple omlaag op Wall Street na presentatie nieuwe software iPhone

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street waren maandag niet onder de indruk van een presentatie van techconcern Apple. Het Amerikaanse bedrijf onthulde de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem op zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Ook presenteerde Apple nieuwe functies op het gebied van kunstmatige intelligentie zoals het verbeteren van zelfgeschreven teksten. Desondanks werd het aandeel Apple 1,9 procent lager gezet.

7 uur geleden
Apple onthult nieuw besturingssysteem iPhone

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple onthulde maandag de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem, iOS 18, op zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Ook presenteerde het Amerikaanse techbedrijf nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie.

8 uur geleden
Kosten huiseigenaren VS stegen met ruim een kwart sinds 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor huiseigenaren in de Verenigde Staten zijn sinds 2020 met meer dan een kwart (26 procent) gestegen. Dit is het gevolg van stijgingen in uitgaven zoals belastingen, verzekeringen en nutsvoorzieningen, deels veroorzaakt door de hoge inflatie.

9 uur geleden