
Volkswagen onderzoekt activiteiten in regio China op dwangarbeid
WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Volkswagen onderzoekt zijn activiteiten in de Chinese regio Xinjiang. Dat besluit heeft de autofabrikant genomen na een publicatie van de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Volgens die krant zou er bij de bouw van een testlocatie in Turpan, een stad in de West-Chinese regio, dwangarbeid hebben plaatsgevonden.
Handelsblatt berichtte eerder op woensdag over de situatie in Turpan, waarvoor de krant onder meer met medewerkers van Volkswagen sprak. Een woordvoerder van de autofabrikant verklaarde in de publicatie tot nu toe geen bewijs te hebben voor mensenrechtenschendingen daar. Mocht Volkswagen nieuw bewijs vinden, dan zal de fabrikant die onderzoeken en zo nodig maatregelen treffen, aldus de woordvoerder.
"Verschillende scenario's worden momenteel intensief onderzocht", meldt Volkswagen in een verklaring. De bouw van de testlocatie werd al in 2019 voltooid. Dat moment viel samen met een periode waarin Oeigoeren werden gedwongen om te werken als onderdeel van wat de Chinese regering armoedebestrijding noemde. Oeigoeren vormen een voornamelijk islamitische etnische minderheid in het land.
SAIC Motor
Volkswagen voert inmiddels ook gesprekken met SAIC Motor, een Chinese autofabrikant met wie Volkswagen een gezamenlijk bedrijf heeft, SAIC Volkswagen. Die onderneming exploiteert een fabriek in de stad Ürümqi, die ook in Xinjiang ligt. Ook die locatie is al eens beschuldigd van mensenrechtenschendingen.
Volkswagen heeft de omstandigheden in de fabriek in Ürümqi afgelopen zomer al laten onderzoeken. De onderzoekers gaven in december aan dat ze geen bewijzen hebben kunnen vinden voor dwangarbeid. De autofabrikant uit Wolfsburg is contractueel verplicht om tot 2029 betrokken te blijven bij die fabriek, waar ook Oeigoeren werken. Medewerkers voeren daar een laatste controle uit op al in elkaar gezette auto's, alvorens deze de fabriek verlaten.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
34 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
40 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
2 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
5 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
6 uur geleden