
Volkskrant-hoofdredacteur keurde bekritiseerde cartoon goed
AMSTERDAM (ANP) - De Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok heeft de donderdag verschenen cartoon van Jos Collignon over antisemitisme van tevoren gezien en goedgekeurd. Omdat Klok met zijn "volle verstand" en na "raadpleging" van adjunct-hoofdredacteuren heeft besloten de illustratie te plaatsen, vindt de hoofdredacteur ondanks kritiek erop niet dat hij hem dan "achteraf terug kan trekken". Dat zei hij vrijdag in het Mediaforum op NPO Radio 1.
Op de cartoon staan twee mensen die samen op de bank naar berichtgeving over Gaza op tv kijken. Een van hen heeft een Palestijnse vlag in zijn hand en op de tv wordt het dodental in Gaza weergegeven. Naast hen een lange arm met een davidster op de mouw en een hand met een dikke duim. "O-ve-ral herlevend antisemitisme", staat op een tekstballon. "O jee sorry. Vergeten eerst Hamas te veroordelen", valt ook te lezen. Onder anderen oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher en demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) veroordeelden de spotprent en ook op X is er kritiek.
Volgens Klok wil Collignon het punt maken dat er "te snel wordt gesproken over antisemitisme terwijl er in feite kritiek is op Israël", legt hij uit. De hoofdredacteur zou hebben ingegrepen als hij de cartoon wel "puur antisemitisch" had gevonden. Maar dat Collignon zegt dat hij sommige antisemitische beschuldigingen een "verzinsel" vindt, moet volgens hem kunnen. "Ik vind het ook goed dat daar debat over is. Ik vind het ook goed dat Lodewijk Asscher daarop reageert. Ik vind het heel belangrijk dat alles gezegd kan worden binnen de grenzen van de wet."
Richtlijnen
De Volkskrant verwijderde eind vorig jaar wel een cartoon van Collignon na kritiek omdat die ook volgens Klok "stereotyperend" was over Marokkanen. Die illustratie had Klok niet van tevoren gezien, maar sindsdien wil hij cartoons over "gevoelige onderwerpen" voor publicatie checken. "Toen hebben we de richtlijnen aangepast."
Hoewel Klok wel even heeft overwogen ook deze cartoon terug te trekken en het vervelend vindt dat mensen hem pijnlijk vonden, wordt de tekening niet verwijderd. "Vrijheid van meningsuiting is ook een heel groot goed bij ons in de krant en dat wil ik ook in ere houden."
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam is nog zeker tot woensdagochtend 07.00 uur ontregeld. Door een kapotte bovenleiding tussen Gouda Goverwelle en Woerden rijden er veel minder treinen, meldt de NS. ProRail moet bij station Gouda Goverwelle de bovenleiding over een lengte van 200 meter vervangen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie is tot nu toe tevreden over de operatie rond de NAVO-top, zegt commandant Willem Woelders. "We zien dat de beveiligingen lopen, we zien honderden transporten van motorrijders met beveiligers. Dat gaat allemaal conform planning." Volgens Woelders is zeker de helft van alle delegaties dinsdag aan het einde van de middag in het land.
6 uur geledenZUTPHEN (ANP) - Zutphen krijgt toch geen 'dienstencentrum' voor de opvang van asielzoekers. Dat plan leidde vorige maand tot veel onrust, de Gelderse gemeente spreekt van "een continue stroom aan reacties". Daarom gaat de opvang niet door.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De door brand beschadigde stroomkabels langs het spoor bij Schiphol zijn vervangen. Dat meldt ProRail dinsdagavond. Volgens de spoorbeheerder zijn de sporen na de herstelwerkzaamheden rond 22.15 uur weer vrijgegeven en kan het treinverkeer weer worden opgestart.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander noemt het "terecht" dat er binnen de NAVO wordt gepleit voor "evenwicht in de financiële bijdragen van de partners binnen het bondgenootschap". Dat zei hij in zijn toespraak op paleis Huis ten Bosch tijdens het diner voor staatshoofden en regeringsleiders die deelnemen aan de NAVO-top.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het diner met de NAVO-leiders op Paleis Huis ten Bosch gaat helpen hun top in Den Haag te doen slagen, denkt NAVO-chef Mark Rutte. Hij verwacht "vruchtbare gesprekken", ook al is het etentje op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet als werkdiner bedoeld.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zo'n 35 regeringsleiders, staatshoofden en ministers zijn aangekomen op Paleis Huis ten Bosch voor het diner met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Amerikaanse president Donald Trump kwam als laatste aan.
9 uur geleden