Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volksbank mocht rekeningen van 'onbedoelde Amerikaan' stopzetten

Volksbank mocht rekeningen van 'onbedoelde Amerikaan' stopzetten

AMERSFOORT (ANP) - De Volksbank handelde rechtmatig toen het de bankrekeningen van een zogenoemde "onbedoelde Amerikaan" beëindigde. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Een dergelijk persoon heeft naast de Nederlandse ook de Amerikaanse nationaliteit en wordt door de Verenigde Staten onbedoeld als burger van dat land beschouwd. De bank blokkeerde de rekeningen van de man omdat hij zich niet aan de regels hield voor mensen met zo'n dubbele nationaliteit.

Zogenoemde "onbedoelde Amerikanen" moeten op grond van de Amerikaanse belastingwet hun aangifte in de Verenigde Staten doen. Daarbij zijn financiële instellingen verplicht gegevens van dergelijke mensen door te geven aan de Amerikaanse overheid. Dat gebeurt via de Belastingdienst, aldus de rechtbank, en klanten in kwestie moeten daarvoor ook een Amerikaans identificatienummer bij de bank kunnen overleggen.

De onbedoelde Amerikaan wiens bankrekeningen dichtgegooid werden, zag het levenslicht in de Verenigde Staten, maar woonde daar alleen tijdens zijn eerste levensjaar. Hij denkt niet dat de Amerikaanse regels ook in Nederland gelden en weigerde zijn identificatienummer aan de Volksbank te geven. De bank zette de rekeningen daarop stop uit angst voor "grote gevolgen" vanuit de VS, aldus de rechtbank. "Als de bank zich niet aan de wet houdt, kan de VS een deel van de geldstromen vanuit de VS naar de Volksbank bevriezen."

Zowel in Den Haag als Brussel gaan stemmen op de voor onbedoelde Amerikanen verplichte aangifte aan te kaarten bij de regering in Washington. Dat heeft echter geen invloed gehad op de uitspraak van de rechtbank in deze zaak. De man hield zich door geen identificatienummer te geven niet aan de wet, stelt de rechter, en dus mocht de Volksbank zijn rekeningen sluiten. Wel mag hij twee bankproducten die niet onder de Amerikaanse regels vallen houden.

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiële sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

8 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

10 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

13 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

14 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

14 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

15 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

15 uur geleden