Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volksbank mocht rekeningen van 'onbedoelde Amerikaan' stopzetten

Volksbank mocht rekeningen van 'onbedoelde Amerikaan' stopzetten

AMERSFOORT (ANP) - De Volksbank handelde rechtmatig toen het de bankrekeningen van een zogenoemde "onbedoelde Amerikaan" beëindigde. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Een dergelijk persoon heeft naast de Nederlandse ook de Amerikaanse nationaliteit en wordt door de Verenigde Staten onbedoeld als burger van dat land beschouwd. De bank blokkeerde de rekeningen van de man omdat hij zich niet aan de regels hield voor mensen met zo'n dubbele nationaliteit.

Zogenoemde "onbedoelde Amerikanen" moeten op grond van de Amerikaanse belastingwet hun aangifte in de Verenigde Staten doen. Daarbij zijn financiële instellingen verplicht gegevens van dergelijke mensen door te geven aan de Amerikaanse overheid. Dat gebeurt via de Belastingdienst, aldus de rechtbank, en klanten in kwestie moeten daarvoor ook een Amerikaans identificatienummer bij de bank kunnen overleggen.

De onbedoelde Amerikaan wiens bankrekeningen dichtgegooid werden, zag het levenslicht in de Verenigde Staten, maar woonde daar alleen tijdens zijn eerste levensjaar. Hij denkt niet dat de Amerikaanse regels ook in Nederland gelden en weigerde zijn identificatienummer aan de Volksbank te geven. De bank zette de rekeningen daarop stop uit angst voor "grote gevolgen" vanuit de VS, aldus de rechtbank. "Als de bank zich niet aan de wet houdt, kan de VS een deel van de geldstromen vanuit de VS naar de Volksbank bevriezen."

Zowel in Den Haag als Brussel gaan stemmen op de voor onbedoelde Amerikanen verplichte aangifte aan te kaarten bij de regering in Washington. Dat heeft echter geen invloed gehad op de uitspraak van de rechtbank in deze zaak. De man hield zich door geen identificatienummer te geven niet aan de wet, stelt de rechter, en dus mocht de Volksbank zijn rekeningen sluiten. Wel mag hij twee bankproducten die niet onder de Amerikaanse regels vallen houden.

Meer uit Binnenland

3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

20 minuten geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

1 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

4 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

5 uur geleden
COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

7 uur geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

8 uur geleden