Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volgende week weer treinstaking in België

Volgende week weer treinstaking in België

BRUSSEL (ANP) - Reizigers die volgende week naar of in België met de trein willen reizen, moeten rekening houden met een nieuwe spoorstaking. Er zullen tussen 5 en 7 december wel een aantal treinen rijden, maar hoe de dienstregeling er precies uitziet, is pas op het laatst bekend.

De Nederlandse Spoorwegen melden vast op hun website dat de intercity van Breda naar Brussel met een aangepast schema zal rijden en dat de overige grenstreinen, zoals die tussen Roosendaal en Antwerpen "niet of zeer beperkt" zullen vertrekken. Die voorspelling doen de NS ook voor de treinen in België zelf.

Net als vorige maand duurt de staking 48 uur. Ze begint op dinsdagavond 5 december vanaf 22.00 uur en duurt tot donderdag 22.00 uur. Twee grote vakbonden zijn het nog altijd niet eens met plannen van de Belgische spoorleiding om het personeel "productiever" te laten zijn.

Bezuiniging

Zo krijgen conducteurs straks maar tien minuten in plaats van twintig minuten "opstarttijd", bedoeld voor omkleden en dergelijke, voordat hun eigenlijke werk op de trein begint. De voorgenomen bezuiniging op personeel op de stations zet eveneens kwaad bloed; ook in België heeft het spoorpersoneel te maken met agressie en hoge werkdruk. Daarbovenop zorgen de verouderde spoorstructuur en systemen voor extra ergernis bij het personeel.

In een reactie op de aangekondigde staking zegt de spoorleiding de actie "onverantwoord en onaanvaardbaar" voor de reizigers te vinden.

Meer uit Buitenland

Europarlement omarmt Europese natuurherstelwet

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans goedgekeurd.

1 uur geleden
NAVO zegt niet van plan te zijn troepen naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft geen plannen om troepen naar Oekraïne te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-chef reageert op uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron, die opperde dat het daarvan zou kunnen komen.

1 uur geleden
Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

1 uur geleden
Prins William plots weg bij herdenkingsdienst koning Constantijn

LONDEN (ANP) - Prins William moest dinsdagochtend plotseling vertrekken van de herdenkingsdienst voor de Griekse koning Constantijn. Volgens Britse media moest hij weg om "persoonlijke redenen".

2 uur geleden
Kremlin: NAVO-troepen in Oekraïne betekent conflict met NAVO

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een conflict tussen Rusland en de NAVO wordt onvermijdelijk als Europese NAVO-landen besluiten troepen naar Oekraïne te sturen. Met die waarschuwing reageerde het Kremlin dinsdag op uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron.

2 uur geleden
Qatar: nog geen doorbraak in overleg over bestand Israël en Hamas

DOHA (ANP/RTR) - Bemiddelaar Qatar zegt dat nog geen doorbraak is te melden in het overleg over een nieuw bestand tussen Israël en Hamas. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat wilde niet reageren op uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden, die de hoop uitsprak dat er komende maandag een akkoord ligt.

2 uur geleden
Zuid-Korea geeft verpleegkundigen grotere rol om artsenstaking

SEOUL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Zuid-Korea zorgt een massale uittocht van artsen voor chaos in de zorg. De autoriteiten hebben verpleegkundigen daarom nieuwe bevoegdheden gegeven. Ze mogen procedures gaan uitvoeren die voorheen waren voorbehouden aan artsen.

3 uur geleden