
Volgende week vrijdag eerste boosters voor ziekenhuispersoneel
DEN HAAG (ANP) - Ouderen, inwoners van zorginstellingen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact kunnen vanaf volgende week vrijdag een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag bekendgemaakt. Eerder mikte het kabinet op begin december om te beginnen met de boosterprikken.
De GGD’en worden verantwoordelijk voor het prikken van ouderen, waarbij de oudsten eerst aan de beurt zijn. "De zorg prikt de zorg", aldus het ministerie van Volksgezondheid. Ziekenhuizen enten hun eigen mensen in en nemen ook huisartsen en ambulancepersoneel mee. Andere zorgmedewerkers worden ook door zorgpersoneel geprikt, maar dan wel op GGD-locaties.
Ouderen die zelf naar een GGD-locatie kunnen komen, kunnen daar vanaf 19 november terecht. De eerste uitnodigingen zullen vanaf de 18e op de mat vallen bij 80-plussers. Deze groep mag ook hun partner meenemen voor een prik, mits die minimaal 60 jaar is.
Zorginstellingen
Vanaf 23 november wordt begonnen met het prikken van volwassenen in zorginstellingen. Eind december worden de grofweg 4 miljoen 60-plussers uitgenodigd voor een prik. Daarna zijn de 60-minners aan de beurt. De Jonge denkt dat het een aantal maanden duurt voordat iedereen die het wil een boosterprik heeft gehad. De GGD moet de operatie uitvoeren naast de al bestaande werkzaamheden van de dienst.
Dat het kabinet begin december wilde beginnen met boosters leidde tot gefronste wenkbrauwen in zowel de Tweede Kamer als in de zorg. De GGD'en gaven eerder deze week aan klaar voor de start te zijn. "We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang", gaf de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland woensdag aan.
De Jonge noemt de boostercampagne een "enorme operatie" en is "heel erg blij met al het werk dat de GGD'en en de mensen uit de zorg doen". Volgens de bewindsman is alles op alles gezet om de startdatum naar voren te halen.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
5 dagen geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
5 dagen geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
1 week geleden