Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volgende week advies Europese Commissie over toetreding Oekraïne

Volgende week advies Europese Commissie over toetreding Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie brengt hoogstwaarschijnlijk volgende week vrijdag advies uit over het verzoek van Oekraïne om lid te mogen worden van de Europese Unie. De leiders van de EU-landen kunnen zich er dan een week later op hun top in Brussel over buigen, zegt de woordvoerder van de commissie.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen is het verlangen van de regering in Kiev om EU-lid te worden alleen maar vuriger geworden. Een flink aantal EU-landen wil die wens inmiddels zo snel mogelijk inwilligen. Ze mikken op de EU-top van 23 en 24 juni om Oekraïne de zogeheten kandidaat-status te geven, waarmee de loodzware en tijdrovende toetredingsprocedure op gang komt. Maar landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk staan op de rem. Overhaasten gaat ten koste van de zorgvuldigheid, waarschuwen zij.

De 27 lidstaten besloten begin maart wel onmiddellijk de eerste stap van de procedure te zetten en de commissie te vragen om advies over de lidmaatschapsaanvraag. Dat kan normaliter ook vele maanden in beslag nemen. Maar de commissie denkt zich dus volgende week al te kunnen uitspreken.

Het dagelijks bestuur van de EU heeft sinds maart onderzocht hoe Oekraïne en de twee gegadigden die zich in het kielzog ook hebben gemeld, Moldavië en Georgië, ervoor staan. Het brengt verslag uit over bijvoorbeeld de staat van de democratie en rechtsstaat en de strijd tegen corruptie in deze drie landen.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

12 minuten geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

1 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

2 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

3 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

5 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

6 uur geleden