Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volgende ronde in ingewikkelde dans EU en China

Volgende ronde in ingewikkelde dans EU en China

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de Europese Unie en China komen maandag bijeen, zij het per videoverbinding. De twee economische reuzen werken aan een handelsakkoord dat ze nog dit jaar hopen te sluiten.

De EU is de grootste handelspartner van China, en China de op één na grootste van de EU. Maar Europese bedrijven krijgen in China niet de kansen die Chinese bedrijven in Europa wél krijgen, klaagt de EU. De beide wereldmachten onderhandelen al jaren over een "investeringsovereenkomst", met afspraken over een "gelijk speelveld".

Er zit eindelijk wat schot in die moeizame onderhandelingen, constateren EU-diplomaten. De coronacrisis en de rivaliteit met de Verenigde Staten zouden Peking ertoe aanzetten meer werk te maken van de economische betrekkingen met de EU.

Ingewikkeld

Tegelijkertijd wil Brussel niet koste wat het kost een akkoord, benadrukken deze bronnen. De betrekkingen met China zijn ingewikkeld, werd vorige week nog eens onderstreept door de Europese Kamer van Koophandel en de Europese Rekenkamer. Die eerste berichtte dat bijna de helft van de Europese bedrijven in China politieke druk voelt. En de tweede waarschuwt dat investeringen vanuit China vooral een zaak zijn van staatsbedrijven en Peking uit lijkt op invloed in strategische sectoren in de EU.

Nu Peking meer en meer de spierballen laat rollen is het nog meer zaak dat de EU de gelederen sluit, merkte de Rekenkamer op. Anders wordt Europa uit elkaar gespeeld. Dan zou de EU al helemaal niet toekomen aan grieven als de omgang van China met Hongkong of de Oeigoerse minderheid.

Meer uit Buitenland

Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

29 minuten geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

1 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

1 uur geleden
Extreme hitte in Amazonegebied noodlottig voor dolfijnen

MANAUS (ANP/DPA) - Extreme hitte in het Braziliaanse Amazonegebied is vermoedelijk een groot aantal zoetwaterdolfijnen noodlottig geworden. Volgens het onderzoeksinstituut Mamirauá zijn de voorbije dagen in Lago Tefé al meer dan honderd dode dieren aangetroffen.

3 uur geleden
Armenië vraagt om Europese hulp bij opvang van vluchtelingen

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

5 uur geleden
Medvedev: in toekomst meer Oekraïense gebieden bij Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - De vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad en oud-president Dmitri Medvedev zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk nog meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Hij doet de uitspraken terwijl in Rusland gevierd wordt dat het land een jaar geleden vier Oekraïense gebieden claimde.

5 uur geleden
Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

7 uur geleden