Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volgend seizoen zes sprintraces in Formule 1

Volgend seizoen zes sprintraces in Formule 1

LONDEN (ANP) - De Formule 1 heeft voor volgend seizoen naast 24 reguliere grands prix ook zes sprintraces op het programma staan. De internationale autosportfederatie FIA heeft toestemming gegeven om het aantal sprintraces in de koningsklasse uit te breiden van drie naar zes. De Formule 1-teams waren eerder al akkoord gegaan. Vorig seizoen werden voor het eerst drie sprintraces gehouden, dit jaar gebeurt dat ook bij drie grands prix.

De sprintraces vinden altijd op de zaterdag in een raceweekeinde plaats en de uitslag bepaalt de startvolgorde voor de hoofdrace op zondag. Dit seizoen krijgt de top 8 van de sprintrace punten voor het WK-klassement, vorig jaar was dat nog de top 3. De winnaar mag 8 punten bijschrijven.

Max Verstappen won dit seizoen de sprintraces in Emilia-Romagna en Oostenrijk. De laatste sprintrace vindt op 12 november plaats, bij de voorlaatste GP van het seizoen in Brazilië. Verstappen koerst in hoog tempo af op zijn tweede wereldtitel in de Formule 1. De Nederlander kan zelfs komend weekeinde in Singapore al wereldkampioen worden, maar hij is dan wel afhankelijk van anderen.

Zandvoort

Het is nog niet bekend bij welke GP's de zes sprintraces in 2023 worden gehouden. De FIA publiceerde vorige week de kalender voor volgend jaar, waarop 24 races staan. De Dutch GP op Zandvoort is op 27 augustus de eerste na de zomerstop. De organisatie van de Nederlandse GP had eerder al laten doorschemeren wel iets te zien in een sprintrace op het duincircuit.

"Met zes sprintraces in 2023 bouwen we door op het succes van dit nieuwe format", zegt directeur Stefano Domenicali van de Formule 1. Bij de GP's met een sprintrace vervalt één training. De coureurs hebben dan op de vrijdag al de kwalificatie voor de sprintrace van de dag erna op het programma staan.

"De sprintraces zorgen ervoor dat de coureurs al op vrijdag iets hebben om voor te strijden", aldus Domenicali. "Het leidt ook tot meer drama en opwinding gedurende een raceweekeinde. De fans, teams, promotors en partners zijn allemaal erg positief. Dit format zorgt voor een nieuwe dimensie in de Formule 1."

Meer uit Sport

LeBron James keert met 'triple-double' terug bij winnende Lakers

LOS ANGELES (ANP/AFP) - Basketballer LeBron James heeft een succesvolle rentree gemaakt bij de Los Angeles Lakers. De 39-jarige sterspeler leidde zijn team met een 'triple-double' langs Memphis Grizzlies: 136-124.

58 minuten geleden
Tennisster Aleksandrova trekt goede lijn door met zege op Pegula

MIAMI (ANP/RTR) - Tennisster Ekaterina Aleksandrova heeft haar zege op Iga Swiatek, de nummer 1 van de wereld, een passend vervolg gegeven. De Russische won in de kwartfinales in Miami van de als vijfde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula. Het werd 3-6 6-4 6-4.

1 uur geleden
Medvedev en Sinner treffen elkaar na Australian Open ook in Miami

MIAMI (ANP) - Jannik Sinner en Daniil Medvedev staan twee maanden na de finale van de Australian Open opnieuw tegenover elkaar. De tennissers bereikten in Miami de halve eindstrijd. Sinner was met 6-4 6-2 te sterk voor de Tsjech Tomas Machac en Medvedev versloeg de Chileen Nicolás Jarry met 6-2 7-6 (7).

1 uur geleden
Voetbalsters Ajax verdienen ruim 700.000 euro in Champions League

LONDEN (ANP) - Ajax heeft ruim 700.000 euro verdiend aan de bijzondere prestaties van de voetbalsters dit seizoen in de Champions League. De kwartfinale tegen Chelsea bleek na een 3-0-nederlaag in Amsterdam en het 1-1-gelijkspel in Londen het eindstation, waardoor er niet nog eens 180.000 euro aan inkomsten bij kwam.

5 uur geleden
Tennisser Sinner meldt zich als eerste in halve finales Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Jannik Sinner heeft zich als eerste speler geplaatst voor de halve finale van het masterstoernooi van Miami. De Italiaanse nummer 3 van de wereld versloeg de Tsjech Tomas Machac met 6-4 6-2.

11 uur geleden
Vos boekt in Dwars door Vlaanderen tweede zege van dit voorjaar

WAREGEM (ANP) - Marianne Vos heeft in Dwars door Vlaanderen haar tweede grote zege van dit voorjaar geboekt. De 36-jarige wielrenster van Visma - Lease a Bike klopte in Waregem in de sprint van de ingekorte koers Shirin van Anrooij. Vos en Van Anrooij waren op 12 kilometer van het einde weggereden uit de groep met favorieten.

12 uur geleden
Schaatszussen De Jong toch niet samen bij ploeg Reggeborgh

HEERENVEEN (ANP) - De zussen Antoinette Rijpma-de Jong en Michelle de Jong schaatsen komend seizoen toch niet samen voor Reggeborgh. De 24-jarige Michelle verlaat de ploeg van coach Gerard van Velde na vijf jaar en stapt over naar Team IKO. De sprintster heeft daar getekend tot de Olympische Spelen van 2026, zo maakt de ploeg bekend.

14 uur geleden